Shaw Industries is een van de grootste vloerenproducenten ter wereld en wanneer dit bedrijf uit de Verenigde Staten aankondigt om extra te gaan investeren in het recyclen van tapijtgarens dan is het de moeite waard om op te letten. COREtec is een onderdeel van deze reus.

Het bedrijf uit Dalton, Georgia, produceert onder de eigen merknaam tapijt, vinyl, laminaat, steen en houten vloeren (parket en massief) en is aanwezig in landen over de gehele wereld, van Australië tot Brazilië en van Singapore tot het Verenigd Koninkrijk. Wat betreft tapijt heeft Shaw nu een overeenkomst gesloten met een bedrijf uit The Woodlands, Texas dat onder andere tapijtgarens recyclet. Encina Development Group gaat voor haar product ISCC+, een chemische component die circulair gebruikt kan worden en gemaakt wordt van plastic waarvan de levensduur afloopt, meer dan twee miljoen Amerikaanse pond (906.000 kilo) per jaar aan productieafval uit de Shaw tapijtfabrieken ontvangen om te recyclen.

Hiermee worden de CO2 uitstoot en de carbon footprint van Shaw een stuk verminderd en bouwt de fabrikant verder aan zijn duurzaamheidsbeleid waarbij Cradle2Cradle certificaten al 20 jaar in het bezit zijn. Op dit moment heeft bijna 90 procent van de producten van Shaw al een dergelijk certificaat. Dit certificaat staat voor een jaarlijks te toetsen controle op het gebruiken van gezonde materialen, circulariteit van het productieproces, schone lucht, een schone bodem en schoon water overhouden na productie en maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Shaw mag als merknaam niet zo bekend zijn in ons land (behalve binnen de sector van projecttapijt), dit is echt een enorm bedrijf. Dus door restafval aan te bieden als grondstof voor een circulair chemische component geeft het een goed voorbeeld. Op de foto een voorbeeld van Shaw kamerbreed tapijt, waarvan het productieafval dus vanaf nu voor een groot deel naar Texas gaat.