Tarkett, wereldwijde marktleider op het gebied van innovatieve vloeroplossingen, publiceert vandaag zijn bedrijfsrapport over het maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) in 2021. De duurzaamheidsprestaties en -ambities van het bedrijf, waaronder nieuwe klimaatdoelstellingen, zijn opgenomen in het rapport. Dit is volledig gecontroleerd door KPMG, een onafhankelijke derde partij.

Tarkett heeft onlangs een klimaatstappenplan voor 2030 opgesteld voor de hele waardeketen, met als doel de uitstoot van broeikasgassen met 30 procent te verminderen. Dit heeft betrekking op de uitstoot als gevolg van de activiteiten van de Groep (scope 1) en de aangekochte energie (scope 2), evenals de uitstoot van de waardeketen: van leveranciers tot eindklanten (scope 3).

De afgelopen twee jaar hebben we onze BKG-uitstoot van broeikasgassen met 27 procent verminderd, ten opzichte van 2019. We willen verder verduurzamen door middel van het klimaatstappenplan. Verder gaan we steeds meer samenwerkingen aan omtrent een circulaire economie en klimaatactie, en kiezen zo bewust voor mens en planeet. Samen met ons ecosysteem dragen we actief bij aan de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties“, aldus Fabrice Barthélemy, CEO bij Tarkett.

Naast de circulaire ambities, richt de Groep zich ook op het gebruik van materialen die goed zijn voor gezondheid en welzijn. Als onderdeel van de maatschappelijke verantwoordelijkheid creëert Tarkett een cultuur van zowel diversiteit als inclusie, en ondersteunt tegelijkertijd lokale gemeenschappen.

Terugname- en recyclingprogramma ReStart®
Tarkett heeft vooruitgang geboekt met het ReStart®-programma voor het inzamelen en recyclen van vloeren. Door van gebruikte vloerbekleding en installatieafval nieuwe vloeren te maken. Deze werkwijze helpt afval en de CO2-voetafdruk te verminderen, waardoor er minder nood is aan nieuwe grondstoffen en er geen afval wordt gestort of verbrand.

Tarkett heeft in 11 jaar het equivalent van 11 Eiffeltorens (112.000 ton) aan vloeren ingezameld voor het ReStart®-programma in acht recyclingcentra in Europa, Noord-Amerika en Brazilië. In 2021 maakten gerecyclede materialen 15 procent uit van de grondstoffen van Tarkett (147.000 ton). Het doel is om tegen 2030 30 procent te bereiken.

Tarkett heeft zijn CO2-voetafdruk verkleind
– Twaalf productielocaties in tien landen werken met 100 procent hernieuwbare elektriciteit en 38 procent van het totale energieverbruik is afkomstig van hernieuwbare energiebronnen.
– De uitstoot van broeikasgassen door aangekochte elektriciteit, stoomverbruik en brandstofverbranding in de 34 productielocaties van Tarkett werd met 44 procent verminderd in vergelijking met 2010, wat overeenkomt met de jaarlijkse broeikasgasemissies van 21.000 Europeanen *. 
– Verwarmingssystemen op fossiele brandstoffen zijn vervangen door elektrische of door biomassa aangedreven systemen. Zo is de fabriek in Jacareí (Brazilië) voor haar warmperserij omgeschakeld van aardgas op elektriciteit, waardoor de bijbehorende broeikasgasuitstoot is afgenomen. Jacareí draait nu op 100 procent hernieuwbare elektriciteit uit waterkracht, zonne- en windenergie.

Recente voorbeelden van het maatschappelijk verantwoord ondernemen
– In Zweden en België heeft Tarkett samen met IKEA gebruikte vloeren ingezameld en gerecycled uit winkels in Stockholm (Zweden) en Aarlen (België). Meer dan 14.500 m2 materiaal is ingezameld en vervolgens verwerkt in het recyclingcentrum van Tarkett in Ronneby (Zweden).
– Tarkett is de enige tapijtfabrikant in Europa die commerciële tapijttegels volledig kan recyclen, dankzij het tapijtrecyclingcentrum in Waalwijk (Nederland) en de samenwerking met leverancier Aquafil. Het recyclen van 1 m² tapijttegelafval van gebruikte EcoBase®-tapijttegels bespaart 10 kg CO2e.
– In Europa ontwikkelt Tarkett hernieuwbare invullagen voor kunstgras. Voor het voetbalveld van de gemeente Den Haag (Nederland) is PureMix-vulling gebruikt, waarbij gemalen olijfpitten worden gemengd met de bestaande kurkvulling. Naast de gemalen pitten wordt er voor de vulling ook gebruik gemaakt van zand, dat wordt teruggewonnen uit oud kunstgras.
– Door middel van het Tarkett Cares-programma, om lokale gemeenschappen te ondersteunen, zijn teams betrokken bij meer dan 700 gemeenschapsinitiatieven. Medewerkers hebben zich gezamenlijk 3.300 dagen vrijwillig ingezet en meer dan 1 miljoen euro aan productdonaties gedaan in de periode van 2017 tot en met 2021.

* EuroStat meldde in 2021 dat de totale CO2-voetafdruk van de EU-27 in 2019 gelijk was aan 6,7 ton CO2 per persoon. De absolute BKG-uitstoot voor scope 1 en 2 van Tarkett in 2021 vertegenwoordigt 177.500 ton CO2e, wat overeenkomt met een reductie van meer dan 140.000 ton CO2e in vergelijking met 2010.