De CLASSEN Groep, één van de belangrijkste internationale producenten van vloerbedekkingen, ziet zijn CERAMIN materiaal als een belangrijke bouwsteen om de hoeveelheid kunststofafval in de toekomst te verminderen. CERAMIN is gebaseerd op de kunststof polypropyleen (PP), is 100% recycleerbaar en bevat geen PVC en dus ook geen chloor, stabilisatoren, ftalaten of andere weekmakers. Het polymeergehalte van CERAMIN bevat reeds 62,5 procent gerecycleerd PP. Tot dusver is het materiaal onder meer gebruikt als basisplaat voor kunststofvloeren van CLASSEN.

De vloerenindustrie verwacht dat er alleen al in 2023 wereldwijd 920 miljoen vierkante meter vinyl/designvloerbedekking zal worden geproduceerd (bron: BTH Heimtex 7-8/2019). Nog steeds is 98 procent van deze polymeervloeren gebaseerd op PVC. De PVC-formuleringen worden vaak gewijzigd, omdat weekmakers herhaaldelijk worden verboden wegens hun hormonale werking. Zo maken stabilisatoren van zware metalen en bepaalde weekmakers van vóór 2014 het onmogelijk om zacht PVC te recyclen en te hergebruiken. Deze hoeveelheden komen terecht bij afvalverwijderingsinstallaties of in speciale verbrandingsinstallaties, waar veel kankerverwekkende dioxines vrijkomen als afbraakproducten van chloor tijdens de verbranding.

De OESO (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling) heeft in een studie van eind februari 2022 bevestigd dat slechts weinig plastic wordt gerecycleerd. Volgens de studie is de wereldwijde productie van plastic tussen 2000 en 2019 bijna verdubbeld, maar werd in 2019 slechts negen procent daarvan gerecycled. Volgens de OESO wordt 19 procent van het afval verbrand, belandt bijna 50 procent op stortplaatsen en wordt het resterende deel, ongeveer 22 procent, illegaal verwijderd. Een groot deel komt uiteindelijk als microplastics vanaf het land in zee terecht en leidt tot de dood van zeedieren, beperkt hun voortbeweging en groei, vermindert hun voedselopname of voortplantingsvermogen en verandert het gedrag van dieren. Het hoopt zich ook op in de mariene voedselketen (bron: studie van het WWF (World Wildlife Fund) en het Alfred Wegener Institute (AWI), februari 2022).

CERAMINE – geproduceerd met gerecycleerde materialen en 100% recycleerbaar

CERAMIN is zo ontwikkeld dat het volledig recycleerbaar is en niet gestort hoeft te worden. Felix Hüllenkremer, Hoofd R&D bij CLASSEN: “In lijn met ons motto ‘Floors For A Better Tomorrow’ hebben we met CERAMIN een oplossing gevonden om niet af te zien van de voordelen van kunststof en het tegelijkertijd volledig te integreren in de circulaire economie. Met onze vloerbedekkingen op basis van CERAMIN bieden wij een uitstekend voorbeeld van hoe de industrie duurzame innovaties kan ontwikkelen die toekomstige generaties niet belasten. Wij nodigen ook andere fabrikanten uit om CERAMIN te leren kennen en te gebruiken als het materiaal van de toekomst voor vloeren en andere kunststofproducten”.

CERAMIN bestaat uit 60 procent natuurlijke minerale vulstof, 39 procent polymeren op basis van polypropyleen (PP) en één procent milieu- en gezondheidsvriendelijke additieven. Het materiaal voldoet aan de eisen van de EU-strategie voor kunststoffen inzake optimale recycleerbaarheid, duurzaamheid, herbruikbaarheid en een productieproces waarbij gebruik wordt gemaakt van intern productieschroot en externe gerecycleerde inhoud. CLASSEN is ook lid van de Circular Plastic Alliance van de EU, die ernaar streeft om tegen 2025 tien miljoen ton recyclaten te gebruiken in kunststof producten of verpakkingen. CLASSEN gebruikt momenteel 13.000 ton recyclaten per jaar.  Voor de komende jaren zal het productievolume van CERAMIN verder worden opgevoerd, zodat ook de hoeveelheid gebruikte recyclaten zal blijven toenemen.

De recyclaten in CERAMIN zijn bijvoorbeeld verpakkingen uit de medische sector of voedselverpakkingen. Door ze in CERAMIN te gebruiken, worden de recyclaten geupcycled tot een hoogwaardig product met een lange levensduur. CERAMIN is ook recycleerbaar na zijn levenscyclus. Naast recycling in een nieuw vloerbedekkingsproduct betekent dit ook dat de grondstof kan worden hergebruikt buiten de vloerbedekkingsindustrie. Het onafhankelijke kunststof recycling netwerk van plastship GmbH heeft CERAMIN getest op zijn recycleerbaarheid en certificeert het als zeer goed recycleerbaar.

CLASSEN is wereldwijd actief betrokken bij de circulaire economie van kunststofproducten en breidt de samenwerking met diverse partners voortdurend uit. In Duitsland is CLASSEN een samenwerkingsverband aangegaan met Hündgen Entsorgungs GmbH & Co. KG, een exploitant van sorteerinstallaties voor recycleerbare materialen, heeft CLASSEN de joint venture HC Plastics GmbH opgericht.

Alle producten van CLASSEN CERAMIN voldoen aan de eisen van het milieukeurmerk “Blaue Engel” van de Duitse overheid volgens de nieuwe richtlijnen voor de toekenning van de RAL UZ 120, evenals aan de regionale milieukeurmerken A+, Green Guard en het eco-instituut.