Vandaag, 22 mei, is de aftrap van de tweede Flanders Flooring Days (FFD). Vier dagen lang openen 10 vooraanstaande Belgische producenten van tapijt en andere vloerbedekkingen hun poorten voor het professionele publiek. Ze tonen hun nieuwe collecties, toekomstvisies en hun productieprocessen en dat alle 10 binnen een straal van 25 kilometer.

De eerste editie, vorig jaar, was een groot succes met honderden bezoekers vanuit de branche. In een korte tijd bleek het mogelijk zeer veel nieuwe producten van verschillende aanbieders goed te kunnen bekijken en dit succesvolle recept is de komende vier dagen op herhaling in de Westhoek. FFD geeft bezoekers ook de gelegenheid om de gedrevenheid van de deelnemende firma’s te ervaren in de thuisbasis van deze vooraanstaande bedrijven. Samen zijn de 10 deelnemers goed voor 17.000 banen wereldwijd, ze hebben 300 vacatures en zijn bij elkaar opgeteld goed voor investeringen van meer dan 300 miljoen euro voor de komende twee jaar. Dit zijn grote spelers, zoals u zult begrijpen.

Veel van deze investeringen zijn gericht op het besparen van energie, het hernieuwen van grondstoffen en op training van medewerkers. Unilin is bijvoorbeeld goed voor 20 miljoen euro in het uitbreiden van de LVT productie met een nieuwe productielijn die minder energie verbruikt. Condor Group, die deze keer voor het eerst meedoet, gebruikt gerecycled plastic uit de oceaan net als Associated Weavers. “Nog los van het directe voordeel van CO2 reductie helpt het inzamelen van aangespoeld plastic bij het kweken van een sociale cohesie”, aldus Jan Hoekman jr. van de Condor Group. Peter Desmet (CEO van McThree}: “Wij investeren in onze mensen en geven hen specifieke training. Zo worden ze nog beter in wat zij doen.”

Bij FFD komen de ambacht en passie van de fabrikanten samen met de Vlaamse gastvrijheid. Ruben Desmet, president Flooring Unilin en medebedenker van het evenement vat het als volgt samen: “De sfeer bij dit evenement is zeer informeel; het is net alsof je iemand bij je thuis uitnodigt in plaats van bij een restaurant.” Dat het evenement bij de deelnemers thuis plaatsvindt maakt de FFD tot een bijzondere gebeurtenis, aldus de deelnemers. Want waar kan je collecties beter en uitgebreider laten zien dan in de flagship showrooms bij de fabriek? Waar vind je zoveel bedrijven met expertise op vloerengebied bij elkaar op een steenworp afstand? Alleen in Vlaanderen, zo blijkt. Op de foto  bovenaan openen de deelnemers het evenement.

Van links naar echts zijn dit Erik Deporte – CEO | Associated Weavers, Wim Coppens – VP Flooring | Beaulieu International Group, Peter Desmet – CEO | Mc Three, James Neuling – Executive Director | Belysse, Ruben Desmet –  President Flooring Unilin, Jan Dossche – President | COREtec Floors International, Luc Claeys – CEO |OSTA, Vincent Vermoere – Directeur Vebe Floorcoverings (Condor Group) , Joe Lano – CEO | Lano Carpets