Eikenhout is veruit de meest populaire houtsoort voor het leggen van een nieuwe houten vloer. Dit blijkt uit onderzoek van vloerenspecialist Uipkes Houten Vloeren. Zij analyseerden, onder andere, ruim 1300 opleveringen, offerteaanvragen en online bezoekersdata.

Bij nieuwe nieuwe houten vloeren gaat de interesse in 37,8% uit naar eikenhout. Op de tweede plaats volgt het tropische robijnhout (15,1%). De derde plek wordt bezet door het eveneens tropische jatoba hout (6,4%).  “De keuze voor eikenhout is een logische”, aldus Martin Uipkes, eigenaar van Uipkes Houten Vloeren: “Eiken hout is betaalbare een duurzame houtsoort. Komt veelal uit de Europese goed beheerde bossen en gaat door zijn hardheid lang mee. Tevens is het de de meest geschikte houtsoort voor in combinatie met vloerverwarming.” Andere bekende traditionele houtsoorten hebben een kleiner aandeel: 5,4% van de consumenten heeft interesse voor een noten vloer, 4,68% voor essen en 4,65% voor een vloer gemaakt van larikshout. Het ook bekende kersenhout blijft achter met 1,7%.

Naast de houtkeuze is binnen het onderzoek ook gekeken naar de kleurkeuze van Nederlanders. Bruine vloeren zijn het populairst in Nederland. Liefst 39,0% van alle houten vloeren wordt in deze kleur besteld. De kleur wit volgt met 32,6%. De op twee na populairste kleur is grijs. 16,4% van de consumenten kiest voor een grijze vloer. Voor de kleur zwart wordt het minst vaak gekozen (12,1%).

Opvallend is dat er provinciaal grote verschillen bestaan in de voorkeuren bij een nieuwe vloer. Zo wordt in Groningen het minst vaak gekozen voor zwarte vloeren (8,3%), In Overijssel is zwart ook de minst populaire kleur, maar wordt deze wel twee keer zo vaak gelegd (16,6%).

Het meest gekozen legpatroon is de plankenvloer (62,9%). Bij dit legpatroon wordt de nadruk vooral gelegd op de houttekening van de vloer. Het bekende visgraatmotief volgt met 30,6%. Ook wordt regelmatig gekozen voor de Hongaarse punt (6,5%).

Meer weten over voorkeuren van vloeren? Bekijk alle onderzoeksresultaten.

Laat ik mijn kanttekening plaatsen (waarover ik al contact heb gehad met het bedrijf): wanneer het overgrote deel van het beschikbare aanbod uit eiken bestaat is het ook niet vreemd dat de meeste mensen voor eiken kiezen. De gemiddelde consument weet weinig over hout en houtsoorten en kiest puur op uiterlijk en budget. Wanneer leveranciers vaker meerdere houtsoorten naast eiken zouden opnemen en promoten, dan zouden wellicht meer consumenten kiezen voor iets anders. Maar goed, eiken is redelijk goed beschikbaar (zeker in meer rustieke kwaliteiten) en goed te bewerken, so why rock the boat?

Over houtsoorten gesproken, robijnhout als nummer twee is voor mij verbazingwekkend. Deze van oorsprong tropische houtsoort (inmiddels ook aangeplant in Oost-Europa) is niet bekend bij consumenten en wordt ook niet vaak aangeboden door leveranciers. Robijnhout wordt, bijvoorbeeld, veel toegepast voor roeispanen en bruggen of sluisdeuren: goed bestand tegen vocht en keihard. Je kunt er zeker vloeren van maken, maar dit komt, denk ik, niet zo heel vaak voor.