Uzin Utz Nederland bv (voorheen Unipro) introduceert een nieuwe can voor het merk UZIN. De can lijkt niet bijzonder vernieuwend, maar het tegendeel is waar. De nieuwe verpakking is volledig gemaakt van post-consumer recycled afval. Hiermee neemt Uzin Utz Nederland, naar eigen zeggen, als eerste ter wereld een 10-liter can van 100% gerecycled kunststof in gebruik. Uzin Utz Nederland levert vanaf nu alle UZIN primers en anti-slips in deze can.

“Iedere dag gooien we plastic afval weg. Dit afval wordt ingezameld, gesorteerd, gereinigd en bewerkt tot een PCR-granulaat. Dit post-consumer recycled granulaat heeft dezelfde eigenschappen als nieuw granulaat en wordt gebruikt om nieuwe cans voor UZIN te maken. Het nieuwe kunststof is ongekend sterk, waardoor de nieuwe cans voldoen aan alle benodigde eisen. De ontwikkeling van de nieuwe verpakking is gerealiseerd in samenwerking met de Houweling Groep”, aldus het bedrijf uit Haaksbergen.

Omdat de nieuwe cans van afval worden gemaakt is er voor de productie van deze jerrycans 95% minder nieuwe fossiele grondstoffen* nodig en wordt er 75% minder** CO2-uitgestoten ten opzichte van traditionele cans. Tom Borggreve, Product Manager UZIN: “Op het gebied van duurzaamheid nemen we onze verantwoordelijkheid. We dagen onszelf daarbij uit en durven te experimenteren. Samen met de Houweling Groep hebben we gekeken hoe we deze can zo duurzaam mogelijk konden produceren. En dat is gelukt. Maar, we vragen ons continue af of het nóg duurzamer kan. Zo zouden we graag ook 100% duurzame doppen en etiketten willen gebruiken voor onze producten. Met deze wens lopen we voorop, want nog niet alles is op dit moment beschikbaar.”

De nieuwe cans worden vanaf 1 mei gebruikt voor alle primers en anti-slips van UZIN. De gerecyclede cans worden niet alleen  op de Nederlandse markt geïntroduceerd, maar worden voor alle dun-vloeibare producten in Europa gebruikt. Omdat de nieuwe verpakkingen zijn gemaakt van 100% post consumer recycled materiaal kunnen de gebruikers van de nieuwe can van UZIN alle punten bij BREAAM WST 1 (afvalmanagement bouwplaats) en MAN 3 behalen.

* Gebaseerd op de Declaration Environmental Footprint van Quality Circular Polymers op basis van de grondstoffen.

** Gebaseerd op de samenstelling van de cans van de Houweling Groep.