Uzin Utz bereidt zich voor op een forse uitbreiding van de productie- en opslagcapaciteit op het Haaksbergse industrieterrein ‘Stepelerveld’. De ambitieuze toekomstplannen van de leverancier van onder andere lijmen en gietvloeren beginnen langzaam concrete vormen te krijgen. De uitbreiding van de interne productiecapaciteit om ‘de innovatieve lijmen van de toekomst’ te kunnen produceren is eind 2021 afgerond.

Na de zomer wordt begonnen met de bouw van een extra magazijn en expeditieruimte. In totaal krijgt Uzin Utz hiermee 1.500 extra palletplaatsen en een hypermodern magazijn. In een volgende fase zal er naast de huidige fabriek een nieuwe poederfabriek en logistiek centrum voor Noord-Europa worden gebouwd, deze zullen eind 2024 in gebruik worden genomen.

Gerben Bouwmeester van Uzin Utz Nederland (foto) vertelt: “Met de uitbreiding van de productie met innovatieve en veel gezondere STP-lijmen voor de merken UZIN en Pallmann en de daarbij behorende extra opslag- en expeditieruimte, zetten wij in Haaksbergen een belangrijke eerste stap om dichter bij onze klanten te produceren. Dit is niet alleen duurzamer, maar biedt onze afnemers in Nederland, Noord- en Oost-Duitsland, België en Scandinavië ook meer zekerheid.” De uitbreiding stelt Uzin Utz Nederland in staat om alle soorten vloeibare lijmen in Haaksbergen te produceren. In de volgende fase waarin onder andere een poederfabriek wordt gebouwd (voor de productie van egalisatie en tegellijm) wordt Uzin Utz Nederland een volwaardige back-up locatie voor de Uzin Utz Group. Bouwmeester: “Deze uitbreiding zal een forse groei betekenen in de volumes die wij produceren, dus is er volop werkgelegenheid op korte en lange termijn.”

Bouwmeester vervolgt: “Het nieuwe magazijn met 1.500 palletplaatsen zullen wij in het voorjaar van 2022 in gebruik kunnen nemen. Voor de uitgebreide expeditieruimte en het nieuwe 12 meter hoge magazijn zullen wij zoveel mogelijk gebruik maken van duurzame materialen. Daarnaast vinden we het belangrijk dat het nieuwe magazijn en expeditieruimte naadloos aansluiten op de uitstraling van onze ‘groene’ fabriek. Zo wordt het sedumdak deels doorgetrokken en de kenmerkende houten spanten zullen het aanzicht van de nieuwe expeditieruimte bepalen. Het nieuwe magazijn wordt gekenmerkt door het gebruik van Cortenstaal, dit is onbehandeld staal.” Op de renderings hierboven (expeditie) en hieronder (magazijn) is te zien hoe het moet gaan worden in Haaksbergen.

“Door het achterwege blijven van enige vorm van nabehandeling is dit een duurzaam materiaal: minimaal materiaalgebruik en een zuiverder product voor hergebruik na de levenscyclus van de gevels. Daarnaast heeft Cortenstaal een mooie bruine kleur en een bijzonder warme en natuurlijke uitstraling, hierdoor vormt het nieuwe magazijn straks een natuurlijk contrast met de groene omgeving.“

Het huidige pand van Uzin Utz in Haaksbergen is BREEAM NL In-Use gecertificeerd. Voor de nieuw te bouwen fabriek en centraal magazijn geeft Uzin Utz haar duurzaamheidsambities met BREEAM Outstanding een serieus vervolg. De ambitieuze toekomstplannen van Uzin Utz Nederland zijn een direct gevolg van de strategie van de Uzin Utz Group die wereldwijd onder de naam “PASSION 2025 ” wordt uitgerold. De Haaksbergse vestiging maakt sinds 2004 deel uit van de Duitse Uzin Utz Group. De strategie bestaat uit 4 belangrijke pijlers: Planet, People, Profit en Products & Services. Wereldwijd worden diverse initiatieven ontwikkeld in lijn met deze vier pijlers, de lokale productie van verantwoorde producten is hierbij een belangrijk aandachtspunt.