Venezia, de oudste Italiaanse ijssalon van Nederland, heeft deze maand haar deuren geopend in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem. Het gaat om een zorgvuldig gereconstrueerde versie van Venezia, zoals de zaak er in de jaren zestig in Utrecht uitzag, met onder andere de originele toonbank en de kenmerkende neonverlichting. Het fraaie Venetiaanse beeldverhaal dat de balie siert, is – net als toen – gemaakt van Marmoleum van Forbo Flooring. Met het verschil dat Forbo dit keer de moderne, innovatieve Aquajet-techniek gebruikte, waarbij het ontwerp heel precies wordt uitgesneden met een straal water op hoge druk.

De allereerste Italiaanse ijssalon van Nederland opende in 1928 haar deuren in Utrecht. De eigenaar, Guido De Lorenzo, was een boerenzoon uit de Dolomieten, op zoek naar inkomen en welvaart. Hij fietste eerst met een ijscowagentje door Utrecht en kocht later het pand. Door het destijds hypermoderne neonlicht, de spiegels, de Italiaanse muziek en het smakelijke ijs groeide Venezia in de jaren zestig uit tot een van de mooiste en meest bezochte horecagelegenheden van Utrecht.

 

Dat ging overigens niet zonder slag of stoot. Bij een landelijke protestdemonstratie in 1935 boden 300 Nederlandse ijsmakers bij de Nederlandse regering een petitie aan met het verzoek om Italianen niet langer in Nederland toe te laten. Alle Italiaanse ijsco-boeren moesten volgens de petitie huiswaarts worden gestuurd. Op de kleurenfoto hier boven en de zwart wit foto hier onder ziet u hoe de ijssalon er destijds uitzag, de foto helemaal bovenaan toont de versie in het Openluchtmuseum.

In het nieuwe Venezia wordt niet alleen ijs verkocht. Het Openluchtmuseum vertelt er ook het verhaal van de Italiaanse migranten die de vorige eeuw naar Nederland kwamen en ons land op veel fronten hebben verrijkt. Denk bijvoorbeeld aan de Italiaanse keuken, maar ook aan artistieke bijdragen. Mocht u zin hebben gekregen in een ijsje, weet dan dat het schepijs in het Openluchtmuseum nog steeds ambachtelijk wordt gemaakt door de familie De Lorenzo, die daarnaast ijssalons uitbaat in zowel Arnhem als Utrecht.

De inrichting van Venezia werd gedaan door Jorissen Projectinrichting uit Teteringen. Die maakte dankbaar gebruik van de Aquajet-techniek van Forbo Flooring. De vloerenproducent biedt naast Aquajet ook digitale print aan om een ontwerp naar wens op vloer (of balie) af te beelden. Dat kan op zo goed als al Forbo’s vloerproducten, zoals vinyl, Flotex, tapijt, Coral of Marmoleum bijvoorbeeld. Voor meer info zie: forbo-flooring.nl/eigenvloerontwerp.