Het verduurzamen van woningen is momenteel in volle gang. Het Kabinet heeft de doelstelling uitgesproken dat in 2026 iedere woning van een (hybride) warmtepomp voorzien moet zijn. Ook eigenaren van een monument zullen dus de komende jaren hiermee geconfronteerd worden. Ze zullen keuzes moeten maken hoe ze het beste hun monument kunnen gaan verduurzamen. Naast de isolatie van glas, muren, daken en vloeren zal daarbij in veel situaties de aanleg van vloerverwarming worden overwogen. Welke gevolgen heeft dit voor de afwerking van de vloer?

Voor de meeste monument eigenaren is de keuze voor een hybride warmtepomp het meest logisch. Een warmtepomp verwarmt echter maar tot 40 ºC. Bij de toepassing van een dergelijke installatie zal het in de meeste gevallen noodzakelijk zijn om middels radiatoren te kunnen bij verwarmen. Een monument is nu eenmaal niet zo optimaal geïsoleerd als een nieuwbouwwoning. Met een hybride warmtepomp heb je dan altijd de mogelijkheid om tijdens koude periodes met gas bij te verwarmen.

Welk type vloerverwarming het meest geschikt is hangt af van vele factoren en moet per geval apart worden bekeken. De professionals van de Monumentenwacht of een restauratiearchitect kunnen hierin meestal het juiste advies afgeven. Een droogbouw-systeem heeft in veel gevallen de voorkeur boven een “natte” vloerverwarming, waarbij er een volledig nieuwe dekvloer aangebracht word. Maar voor beide systemen geld, dat deze uitstekend afgewerkt kunnen worden met een hoogwaardige parketvloer.

Hout is van nature een isolerend materiaal, maar de combinatie met vloerverwarming draagt bij aan een comfortabele woonomgeving. Het duurt weliswaar iets langer voordat een ruimte op de gewenste temperatuur is, maar daar staat tegenover dat een parketvloer de warmte langer vast houd. Ook als de vloerverwarming niet aan staat, voelt deze altijd behaaglijk aan. Daarnaast past de uitstraling van een parketvloer uitstekend in een monumentale omgeving.

De exclusieve patroonvloeren van Lachappelle® parket uit Breda zijn allemaal geschikt voor een combinatie met vloerverwarming. Ze worden handgemaakt en geven een monumentaal interieur de uitstraling die het verdient. Maak vrijblijvend een afspraak met MeesterParketteur Eric Jongmans. Hij kan u met overtuiging vertellen waarom u het beste voor parket in combinatie met vloerverwarming kunt kiezen.