UZIN presenteert een technologie op het gebied van alkali- en vochtbestendige producten die geschikt zijn voor het leggen van vochtbestendige textiele- en elastische vloerbedekking op ondergronden met restvocht en ondergronden met optrekkend vocht.

MT staat voor “Moisture Tolerant” en dus voor producten die niet worden aangetast door optrekkend alkalisch vocht uit de ondergrond. In het UZIN-productassortiment zijn ze gemarkeerd met het nieuwe label “MT-Technology”. Zo bestaat het UZIN MT Classic Systeem uit twee nieuwe en twee bestaande producten. UZIN PE 360 Plus dispersieprimer, UZIN NC 182 reparatiemortel, de nieuwe UZIN NC 161 cementgebonden egalisatie-/uitvlakmassa en de nieuwe UZIN KE 25 universele lijm. Het systeem is geschikt op vochtige, cementgebonden ondergronden en hier komt geen vochtscherm of –barrière meer aan te pas. De reden: het alkalische vocht tast de producten en het systeem in zijn geheel niet aan.

Het nieuwe UZIN MT Classic Systeem is het eerste vloersysteem van UZIN waarbij alle gebruikte systeemcomponenten bestand zijn tegen alkalische vocht. “We hebben onze expertise op het gebied van vocht in de ondergrond gebruikt om nieuwe oplossingen met veel  voordelen te ontwikkelen”, legt Herbert van den Heuvel uit, verkoopleider van UZIN. “Het weglaten van een vochtscherm en de bijbehorende stappen maakt het MT-systeem een efficiënt en zuinig alternatief voor klassieke barrièresystemen”. Het nieuwe systeem scoort ook punten op het gebied van duurzaamheid, met een CO2-footprint die ongeveer 50% lager ligt dan bij conventionele systemen waar kunsthars primers aan te pas komen.

De vochtbestendige producten zijn bekroond met Emicode EC1 Plus (“Zeer emissiearm”) en met “Blauwe Engel”. Ze bieden een veilige toepassing en een betrouwbare bescherming in ruimtes met alkalisch vocht, zoals kelders zonder buitenafdichting of ruimtes zonder constructieve afdichting, evenals restvocht in cementdekvloeren en betonnen ondergronden.

Tot nu toe werden bij het leggen van textiele- en elastische vloeren op ondergronden met restvocht of permanent natte ondergronden (met meer dan 5 CM% restvocht) meestal epoxyhars of PU-primers gebruikt om de ondergronden af te dichten. Alle gebruikers van polyurethaanproducten (PU) moeten vóór augustus 2023 een opleiding volgen voor het veilige gebruik van de producten. Als alternatief zijn de MT-systemen ook in dit opzicht gebruiksvriendelijker, omdat voor de systemen geen opleidingsverplichting geldt.

Dit is waar het volledig alkali- en vochtbestendige UZIN MT Classic Systeem om de hoek komt kijken, dat verschillende voordelen combineert. Het systeem is bestendig tegen alkalisch vocht dat dankzij de nieuwe MT-technologie de producten niet aantast. Het vocht wordt door het systeem niet afgesloten. Vloerbedekking dat bestendig is tegen vocht- en alkali kan nu nog sneller en efficiënter worden geïnstalleerd op het UZIN MT Classic Systeem.

Een nieuw product in het assortiment is UZIN NC 161, een cementgebonden, vochtbestendige projectegalisatie, speciaal ontwikkeld voor cementgebonden ondergronden die op het zand liggen of restvocht bevatten. Het kan zelfs worden gebruikt om permanent vochtige  ondergronden te vullen, uitvlakken en te egaliseren in laagdiktes van 3 tot 20 mm. De nieuwe vochtbestendige egalisatie is verpompbaar en geschikt voor nagenoeg alle soorten vochtbestendige textiele- en elastische vloerbedekkingen. Ook nieuw is de krachtige, alkali- en vochtbestendige universele lijm UZIN KE 25. Geschikt voor het verlijmen van vochtbestendige elastische- en textiele vloerbedekkingen op vochtige ondergronden.

De sneldrogende dispersieprimer UZIN PE 360 PLUS wordt gebruikt vóórafgaand aan egalisatiewerkzaamheden op zuigende cementdekvloeren en betonvloeren. Het is kant-en-klaar, vochtbestendig en vormt een uitstekende basis hechting voor de volgende laag: de  egalisatie. De cementgebonden reparatiemortel UZIN NC 182 met reActivate effect wordt   voornamelijk gebruikt voor reparatiewerkzaamheden. Eenvoudig reactiveerbaar door opnieuw te mengen. Daarnaast is de reparatiemortel vochtbestendig en ideaal voor het repareren, gedeeltelijk opvullen en uitvlakken van ondergronden in alle laagdiktes. Het sneldrogende product kan ook worden gebruikt om zeer sterke oppervlakken te realiseren die snel legklaar zijn. De snelle uitharding maakt het mogelijk om snel de volgende laag aan te brengen.

Alle vier de componenten van het nieuwe systeem zijn voorzien van het MT Technology label. Zij leggen de basis voor het modulaire UZIN-systeem, dat verdere elementen bevat zoals early bird of vochtwerend en verbruik besparende systemen.