Terwijl in ons land de economische vooruitzichten terughoudend en voorzichtig zijn voorziet het Amerikaanse Institute for Supply Management (ISM), zeg maar het instituut voor het leveren van grondstoffen, een groei in productie (en dus indirect van de economie) van het land in 2022. Na een groei van 12 procent in 2021 voorspelt ISM een groei van meer dan 7 procent voor 2022.

Dat is dan wel minder dan de 12 procent van dit jaar, maar het is nog altijd groei op groei. Wel ziet ISM een grotere groei in diensten dan in productie omdat er nog steeds een extra stijging in prijzen van grondstoffen aan zit te komen. De voorspelling is dat in Amerika de prijzen voor grondstoffen met iets meer dan 8 procent gaan stijgen in de eerste vijf maanden van 2022. Ook daarna zal het rond de 8 procent blijven. Ter vergelijking: de prijzen voor grondstoffen zijn met 14 procent gestegen in 2021. De productiesectoren die het meest gaan profiteren (ook van een toename in export) zijn kleding, leder en machines maar ook de categorie meubelen en aanverwante producten (waar vloeren onder vallen) wordt door ISM genoemd als groeiende productiesector in 2022. De productiecapaciteit in Amerika is nu gemiddeld 88,7 procent, vrijwel gelijk aan de 88,3 procent van 2020.

Ook Amerika kent het probleem van een overspannen arbeidsmarkt met meer vraag naar dan aanbod van arbeidskrachten, maar niet in de mate van Europa en zeker niet in de mate van Nederland. Het wordt wel genoemd als een mogelijke remmende factor op nog meer groei in productie, net als de zwakkere positie van de dollar ten opzichte van de munteenheden van de voornaamste exportlanden (met uitzondering van Mexico; de dollar staat sterk tegenover de peso). Wanneer het regent in Amerika druppelt het bij ons, zo wordt wel eens gezegd, dus wellicht zijn de optimistische cijfers daar een indicatie voor 2022 hier. Het zou mooi zijn!