Beaulieu International Group’s (B.I.G.) Beaulieu Flooring Solutions Business Unit heeft vorige week aangekondigd te gaan stoppen met getuft tapijt dat in België wordt geproduceerd.

De markt voor getuft kamerbreed tapijt heeft al jaren last van overcapaciteit, vooral vanwege de verschuiving in de smaak van consumenten richting andere typen vloerbedekking zoals laminaat, LVT en vinyl, waarin B.I.G. juist groei heeft bereikt. Het tuften is vandaag de dag nog maar een klein deel van de totale activiteiten van de groep. Ondanks een transformatie plan en investeringen in de groei is het met getuft tapijt in deze tijd onmogelijk om nog winst te maken, zo stelt het bedrijf.

B.I.G. werd opgericht als Beaulieu in 1959 door Roger De Clerck als een stoffenproducent. Tussen 1959 en 1991 breidde het bedrijf zich enorm uit tot een verticaal geïntegreerde groep van bedrijven (bekend onderdeel is de productie van garens) en vooral als vooraanstaande producent van getufte kamerbrede tapijtkwaliteiten. Die tijd lijkt nu voorgoed voorbij. B.I.G. blijft uiteraard wel andere typen vloerbedekking, kunstgras en garens produceren.