Beaulieu Fibres International, Europa’s grootste producent van polyolefinenvezels, is met de UltraBond-vezel genomineerd voor de essenscia Innovation Award 2019. De tweejaarlijkse prijs is de meest prestigieuze prijs voor industriële innovatie in België. De prijs is in het leven geroepen door essenscia, de Belgische federatie van de chemische industrie en life sciences. Hiermee willen ze innovaties in de Belgische industrie in de kijker zetten en bedrijven stimuleren om te blijven investeren in vernieuwende en duurzame producten en toepassingen.

Bij de beoordeling van de genomineerde innovatieprojecten houdt de jury rekening met de relatie met chemie, life sciences en materialen, de bijdrage aan duurzame ontwikkeling, de strategie voor het beheer van intellectuele eigendommen evenals de toegevoegde waarde voor de Belgische economie. UltraBond werd begin 2019 officieel geïntroduceerd en is een bindende gepatenteerde polypropyleen stapelvezel. Dankzij deze vezel hoeven er niet langer latex of andere chemische verbindingsmaterialen te worden gebruikt om niet-geweven materialen te binden. Hierdoor kunnen fabrikanten naaldvilttapijten maken die 100% uit polypropyleen (PP) bestaan en aan dezelfde eisen voldoen als de traditioneel vervaardigde producten, terwijl gelijkertijd de impact van afgedankte producten op het milieu afneemt.

“Dankzij UltraBond kunnen fabrikanten een belangrijke bijdrage leveren aan de circulaire economie met de productie van 100% recycleerbare tapijten. Naast het beschikbaar maken van gerecycleerd PP voor de kunststofproductieketen en een verminderde afvalproductie, zijn er ook aanzienlijke voordelen voor het milieu en op financieel gebied aangezien er bij het productieproces geen water wordt gebruikt en het energieverbruik lager ligt. Tevens is het VOS-gehalte in de tapijten lager”, aldus Beaulieu.

Met een afname van 35% in CO2-uitstoot tijdens het gehele productieproces van naaldvilt is de ecologische voetafdruk van naaldvilttapijten aanzienlijk minder geworden. Karena Cancilleri, vicepresident van de afdeling Engineered Products (zij staat op de foto), zei hierover: “We zijn heel erg trots op onze nominatie voor deze prijs en willen essenscia graag bedanken voor het formeel erkennen van onze inspanningen om deze belangrijke verandering voor onze industrie door te voeren. Innovatie is een belangrijk aandachtspunt voor ons bedrijf waarmee wij ons willen onderscheiden en wereldwijd willen blijven concurreren. Daarom hebben wij 10 miljoen euro geïnvesteerd in nieuwe productiecapaciteiten en in werkgelegenheid in België.”

Zij voegde ook nog toe: “De hedendaagse tapijtindustrie is op zoek naar een groener en kosteneffectiever productieproces zonder dat de performanties hieronder lijden. Textielvloeren zijn pas het begin. We kijken er samen met onze klanten naar uit om de potentie van dit unieke thermische verbindingsmateriaal te ontdekken in andere toepassingen zoals gelamineerde niet-geweven materialen of als alternatief voor droge poeders.”