Heel vroeger was er de videocassette. Er waren toen drie standaarden: VHS, Betamax van Sony en Philips Video 2000. Uiteindelijk won VHS de slag om het standaardformaat voor alle merken videoapparatuur. CAS (Cordless Alliance System) is net zoiets, maar dan voor draadloos, oplaadbaar gereedschap. Metabo richtte het op en nu is ook fabrikant Bosch toegetreden.

Metabo, als initiatiefnemer van het Cordless Alliance System (CAS), verwelkomt het 2e fabrikant overschrijdende accu-systeem voor elektrisch gereedschap, gepresenteerd door Bosch Powertools. “Het feit dat Bosch zijn accu-technologie nu ook openstelt voor andere fabrikanten, is enerzijds een bevestiging voor ons dat we op de goede weg zijn met onze CAS-systeem, ’s werelds allereerste fabrikant overschrijdende accu-systeem dat 2 jaar geleden werd geïntroduceerd “, zegt Horst Garbrecht, CEO van CAS-initiator Metabo. “En aan de andere kant zal het professionals in het bedrijfsleven helpen om nog sneller te begrijpen welke voordelen een systeem overschrijdend systeem biedt. Goede ideeën slagen gewoon.”

CAS is in de zomer van 2018 gestart met negen fabrikanten van elektrisch gereedschap voor professionele gebruikers. Ondertussen omvat de CAS-samenwerking maar liefst 17 fabrikanten: Metabo, Rothenberger, Mafell, Eisenblätter, Collomix, Haaga, Electrostar (Starmix), Eibenstock, Steinel, Rokamat, Elried / edding, Birchmeier, fischer, Prebena, Cembre, Pressfit en Jöst-schuurmiddelen . Bovendien zijn de contracten al getekend met vier andere bekende fabrikanten. Ze zullen de komende maanden met producten zichtbaar worden op de markt. Het korte termijndoel van CAS is om tegen het einde van het jaar 25 fabrikanten te verenigen in een geïntegreerd, 100 % uitwisselbaar accu-systeem. Het portfolio in het 18 Volt assortiment omvat momenteel ongeveer 160 machines en apparaten. Dit betekent dat CAS niet alleen alle gangbare elektrische gereedschappen dekt, maar ook machines biedt voor vele speciale toepassingen wereldwijd, die professionals van verschillende beroepen nodig hebben voor hun dagelijkse werk.

“Dit is wat een fabrikantoverschrijdend systeem brengt, maximale toepassingsdiversiteit met één accusysteem. We zien onszelf als het systeem van de beste specialisten op het gebied van elektrisch gereedschap op de markt – met machines die zijn ontworpen om aan de exacte behoeften van vakmensen te voldoen en daardoor de productiviteit en kwaliteit van hun dagelijkse werk aanzienlijk verbeteren “, zegt Garbrecht en legt het voordeel van CAS uit .

Het voordeel van een fabrikantoverschrijdend accusysteem is duidelijk, zegt de Metabo-CEO. “Met CAS hebben gebruikers de dubbele vrijheid. Ze kunnen genieten van de voordelen van werken zonder kabels – en toch kiezen tussen verschillende fabrikanten zonder dat ze verschillende accu’s en laders hoeven mee te nemen. Waar CAS op het etiket staat, past alles gewoon altijd samen.” Niet alleen zijn apparaten van verschillende fabrikanten compatibel, maar ook de verschillende generaties accu‘s: de nieuwste accu met een capaciteit van 8.0 Ah en tot 1.600 watt vermogen past op alle CAS-machines, net als onze eerste lithium-ion accu uit 2009, zodat professionele gebruikers zich kunnen concentreren op hun werk. Het aantal volledig compatibele speciale oplossingen binnen het CAS-systeem zal snel blijven groeien.