Condor Group gaat een samenwerking aan met het Zwitserse bedrijf Tide Ocean SA om oplossingen tegen plasticvervuiling en armoede te ondersteunen. Producten met het #tide ocean material® label zijn gemaakt met oceaan gebonden plastic afval verzameld door vissers in Zuidoost-Azië en Mexico. Het project draagt bij aan eerlijke lonen voor vissers, schone kustlijnen en minder CO2-uitstoot.

Elk jaar levert Condor Group miljoenen vierkante meters vloerbedekking om comfortabel te leven, veilig te werken of gezond te sporten. Veel van deze producten worden nog steeds op conventionele wijze gemaakt, maar de laatste jaren doen steeds meer gerecyclede materialen hun intrede. De nieuwste samenwerking is met #tide ocean material® dat niet zomaar gerecycled materiaal is, maar oceaan gebonden plastic afval. Elk jaar groeit de plasticsoep – het grootste milieuprobleem van onze tijd – met 10 miljoen ton plastic dat in onze oceanen wordt gedumpt. Het equivalent van meer dan één vrachtwagenlading per minuut. Als geen actie wordt ondernomen om het huidige tempo van plastic vervuiling in de oceanen af te remmen, is het te verwachten dat de oceanen in 2050 in gewicht meer plastic dan vis zullen bevatten volgens het rapport van de Ellen MacArthur foundation uit 2016.

Condor Group heeft jarenlange ervaring met de productie van producten met gerecyclede inhoud, maar de samenwerking met het door Swiss Ethics Awards bekroonde #tide ocean material® is van en hoger niveau. Thomas Schori, oprichter van #tide: “Onze oplossing draagt niet alleen bij aan CO2-reductie en schonere oceanen, maar we werken ook nauw samen met NGO’s en lokale gemeenschappen om de cirkel van plastic afvalvervuiling te sluiten. We organiseren strandopruimingen en betalen eerlijke lonen aan afval verzamelaars en vissers die plastic verzamelen. En daar laten we het niet bij, want voorkomen is beter dan inzamelen. Om het probleem van plasticvervuiling voor eens en altijd op te lossen, is het belangrijker en effectiever om te voorkomen dat er nieuw plastic afval in het milieu terechtkomt.”

Precies deze denkwijze past perfect bij het familiebedrijf Condor Group. Jan Hoekman jr, één van de familieleden van Condor Group: “De belangrijke CO2-reductie is niet het enige voordeel van het gebruik van #tide ocean material®, ook de ecologische en sociale impact is een zeer belangrijk onderdeel van deze samenwerking. Lokale gemeenschappen nieuwe kansen geven en hen in staat stellen de natuur te herstellen.”

Nadat het oceaan gebonden plastic is verzameld en ter plaatse tot nieuwe bouwstenen is gegranuleerd, wordt het naar Nederland verscheept. De laatste stap is de interne extrusie van garens en de productie van vloerbedekking in de productielocaties van Condor Group in Hasselt en Genemuiden. Het resultaat is een heldere collectie modern vormgegeven tapijt, autotextiel of kunstgras die de volgende stap in textielinnovatie zijn. Ook innovatief is de manier waarop producten te allen tijde tot in hun oorsprong kunnen worden getraceerd. Door gebruik te maken van geavanceerde blockchaintechnologie is het mogelijk om de exacte locatie te zien waar het plastic afval is ingezameld. “De tool geeft duidelijk inzicht in de herkomst van het materiaal en vergroot de transparantie in de keten. Zo sluiten we greenwashing uit”, zegt Kim Koning, Marketing Manager van Condor Group.

Met het gebruik van oceaanafval, de onlangs gelanceerde mono-materiaalinnovaties en ultramoderne productiefaciliteiten in het hart van Europa maakt Condor Group tapijt dat klaar is voor de toekomst en neemt een leidende rol in de circulaire economie.

*Oceaan gebonden plastic is plastic afval vanuit of op weg naar de oceaan. Het afval wordt verzameld in kustwateren, op de kustlijn of in rivieren voordat het (opnieuw) de oceaan bereikt.