“Wij kennen de hoge eisen van onze klanten – vooral als het gaat om tafelcirkelzagen, de koningsklasse onder de cirkelzagen. Daarom hebben wij een innovative en krachtige zaag ontwikkeld, die aan de hoogste eisen op het gebied van nauwkeurigheid en netheid voldoet. En deze zaag kan nog meer“, vertelt Daniel Grün, hoofd productiemanagement hout & perslucht bij Metabo. De nieuwe 18 Volt accu-cirkelzaag KT 18 LTX 66 BL is een echte aanvulling op het uitgebreid assortiment elektrisch gereedschap van de fabrikant uit Nürtinger, aldus het merk.

“Het is de meest unieke accu-cirkelzaag op de markt met een zaagdiepte tot wel 66 millimeter – en dat bij dezelfde grootte als een normale cirkelzaag van 55 millimeter. De KT 18 LTX 66 BL is voorzien van de allernieuwste brushless-motor, waarmee hij het materiaal krachtig tegemoet treedt. De motor en de krachtige tweetraps overbrenging maken deze zaag bijzonder sterkt en volhardend. Tegelijkertijd is hij zeer compact en heeft maar één accu-pack nodig. Met een LiHD-accu van 8.0 Ah zaagt hij meer dan 100 meter in spaanplaat van 19 mm dik“, zegt Grün.

Of het nu gaat om uitsparingen in aanrechtbladen, het zagen van platen bij verbouwingen of dilatatie- en schaduwvoegen: de nieuwe 18 Volt accu-invalcirkelzaag is ideaal voor professionals in de bouw en renovatie, zoals timmerlieden, vloerenleggers, maar ook heel geschikt voor standbouwers en winkelinrichters. Het variabele toerental van de KT 18 LTX 66 BL kan snel met het stelwieltje worden ingesteld. Zo kan de machine voor verschillende materialen worden gebruikt. Het nieuwe toebehorenprogramma van Metabo biedt een ruime keuze aan passende zaagbladen met een diameter van 165 mm. De positie voor de zaagbladwissel kunnen de gebruikers direct aflezen op de schaal voor de zaagdiepte. Het zaagblad kan hier automatisch vergrendeld en dan snel en gemakkelijk verwisseld worden.

“Voor alle materialen geldt: de KT 18 LTX 66 BL zaagt altijd absoluut nauwkeurig en netjes“, aldus Grün. De bevestiging op de geleiderail kan spelingvrij worden ingesteld. Daarbij is hij compatibel met het „FS“ geleiderailsysteem van Metabo en vele andere gangbare railsystemen op de markt. En ook met geleiderail zaagt de invalcirkelzaag moeiteloos werkstukken tot 60 mm dik. Op de grote schaal kan de gebruiker de zaagdiepte op de millimeter nauwkeurig instellen. Omdat hij over een dubbele wijzer beschikt, kan de zaagdiepte zowel met als zonder geleiderails worden afgelezen. De hoekinstelling heeft stops bij 0 en 45 graden. Voor exacte overgangen tussen de werkstukken kan het zwenkbereik tot -1 c.q. +46 graden worden uitgebreid.

“Niet alleen aan de absolute precisie, maar ook aan de netheid hebben wij bij de ontwikkeling van de zaag extra aandacht besteed“, zegt Grün. „Juist bij werkzaamheden binnenshuis of bij het zagen van gips- of cementgebonden platen met bijzonder fijn stof zijn rondvliegende materiaalresten hinderlijk.“ De meegeleverde stofzak neemt het grootste deel van de spaanders op. Voor optimale netheid kan een stofzuiger worden aangesloten, bijvoorbeeld de nieuwe Metabo accu-alleszuiger ASR 36-18 BL 25 M SC. Dankzij het CordlessControl-systeem start deze automatische, zodra de zaag in gebruik wordt genomen – apart met de hand in- en uitschakelen is niet meer nodig. Kan er zonder afzuiging worden gewerkt, dan kan de adapter voor de zuigslang naar wens gedraaid en vergrendeld worden.

De 18 Volt accu-invalcirkelzaag is een aanvulling op het fabrikantoverkoepelende accusysteem Cordless Alliance System (CAS). Binnen CAS zijn er op dit moment meer dan 160 machines en apparaten van verschillende fabrikanten die allemaal compatibel zijn met één accu en naar believen gecombineerd kunnen worden. De KT 18 LTX 66 BL is verkrijgbaar als set met naar keuze twee LiHD 8.0 Ah- of twee LiHD 5.5 Ah accu-packs in de nieuwe Metabo metaBOX-koffer. Inclusief de supersnellader ASC 145, waarmee een LiHD accu-pack van 8.0 Ah in slechts 60 minuten weer volledig is opgeladen. Voor beginners in het „FS“ geleiderailsysteem is de zaag ook verkrijgbaar als set met de geleiderail FS 160.