Van 12 tot en met 15 januari 2023 vindt in Hannover Domotex 2023 plaats. De 33e editie van deze beurs belooft een sterke en vernieuwende beurs te worden volgens de organisatie, Deutsche Messe. Nieuw is de indeling in Rugs en Flooring, waarschijnlijk gedaan in de hoop andere exposanten en bezoekers dan die voor vloerkleden weer naar de beurs te krijgen.

De hallen worden weer opnieuw ingedeeld en Deutsche Messe wil de doelgroepen en de vloerbedekkingen waarvoor zij komen nog beter afbakenen en ondersteunen. Men zal ook wel moeten, want dit jaar regende het afzeggingen waardoor het evenement uiteindelijk niet doorging. Alles draaide om exotische vloerkleden, de overige vloerbedekkingen en toebehoren werden bij elkaar gepropt in een steeds kleinere ruimte waardoor exposanten de handdoek in de ring gooiden voor de editie van 2022. Natuurlijk vindt de beursorganisatie niet leuk om dit te horen, maar het is helaas wel de waarheid. Vandaar dat de aankondiging van het opnieuw indelen waarschijnlijk met enige scepsis zal worden bekenen. Hopelijk onterecht, want ik houd als redacteur van de DOMOTEX als internationaal podium voor de vloerenbranche, maar dan wel voor meer dan alleen een enorme verzameling karpetten uit India, Pakistan, Turkije en Iran.

“Tijdens de volgende DOMOTEX zal er veel nieuws zijn om te ontdekken. We hebben dit jaar gebruikt om nieuwe vormen van deelname voor bedrijven te verzinnen en om de beleving voor bezoekers ook te vergroten. Hierbij zullen duurzaamheid en circulariteit een grote rol spelen. De afgelopen jaren zijn het zuinig omgaan met grondstoffen, het produceren van milieuvriendelijke producten en het omgaan met supply chain uitdagingen meer en meer naar voren getreden. Met de speciale expo The Green Collection willen we hierop inspelen. We laten trends zien, nieuwe producten en hoe dit past in huidige lifestyles”, aldus Sonia Wedell-Castellano, Global Director DOMOTEX, Deutsche Messe AG.

De beurs in januari zal opnieuw hybride zijn: zowel fysiek als online. Het aantal aanmeldingen tot nu toe stemt de organisatie (uiteraard) tevreden: “Veel exposanten hebben al bevestigd dat ze meedoen in januari, zelfs nog voordat de inschrijving openging”, zegt Wedell-Castellano. “Dit onderstreept opnieuw het belang van DOMOTEX als internationaal podium en inspiratie voor de gehele industrie. En hoe belangrijk face to face meetings zijn.” Ze noemt de volgende bedrijven als voorbeelden van enthousiaste deelnemers: ABC Italia, IPEK – A. Ipektchi, Jaipur Rugs Company, Jambros Modern Flooring, Javi Home, Lila Valadan/ Naziri en Surya (allemaal leveranciers van handgeknoopte kleden) en Empera, McThree, Merinos Oriental Weavers, Royal Hali, Solomon en Tisca (allemaal machinaal gemaakt tapijt). Andere vloertypen? Zij noemt CFL Flooring, Design Parquet, Falquon, Lamett, Li&Co, NOX en Swisskrono naast Aspecta, Balta, Betap, Condor, Infloor-Girloon and Oneflor plus Eugen Lägler, Neuhofer, SELIT en Välinge. Bekende namen, maar er ontbreken nog steeds veel leveranciers die thuishoren op een groot internationaal podium voor de gehele vloerenindustrie. Hopelijk melden zij zich nog aan.

“Rugs” en “Flooring” zijn dus de nieuwe termen voor de indeling om bezoekers nog meer te leiden naar dat wat zij zoeken. De indeling is weer teruggedraaid naar de hallen achter de ingang Noord 1 na het experiment met ingang Zuid zonder openbaar vervoer tijdens de laatste editie voor de pandemie. De beurs richt zich wederom op alle professionals uit de vloerenbranche: retail, architecten, interior design, leggers en de projectinrichting. Rugs zijn te zien in de hallen 2 tot en met 6 (handgemaakt in 2, 3 en 4. Machinaal gemaakt in hallen 5 en 6). De hallen 19 tot en met 23 zijn voor de overige vloeren en vloertechniek, met hal 22 voor vloertechniek en hal 23 voor zowel harde als elastische vloeren. De overige hallen, 19 en 20? Tapijt, maar dan kamerbreed. Hal 21? Doet niet mee.

De Carpet Design Award is er uiteraard weer bij in 2023. Met de aanduiding The Green Collection kunnen de bezoekers zien wie er duurzaam produceert. Hoe het thema verder ingevuld wordt blijft vooralsnog een verrassing. De trends zijn in ieder geval te zien in Mood Spaces in hal 6, waar interior designers vloeren in huidige lifestyles laten zien.

DOMOTEX asia/CHINAFLOOR zal worden gehouden van 31 augustus tot en met 2 september 2022 in Shenzen. DOMOTEX Turkey, de beurs voor karpetten en tapijt in het Midden-Oosten in Gaziantep, is in mei 2023.