DOMOTEX kondigde vorig jaar aan voortaan andere vloerbedekkingen dan tapijt, en dan met name karpetten, voortaan om het jaar deel te laten zijn van de beurs. De komende editie, van 16 tot en met 19 januari, staat dus voor de eerste keer geheel in het teken van geweven en geknoopt textiel op de vloer.

Door voortaan om en om te plannen met de BAU in München die om het jaar wordt gehouden (en die in 2025 plaatsvindt) hoopt de beurs in Hannover aantrekkelijk te blijven voor andere exposanten dan die van kleden en tapijt. Dit staat uiteraard niet zo omschreven in de persberichten vanuit Deutsche Messe maar iedereen weet dat dit de reden is voor deze keuze. “We doen dit na jarenlang aandringen door de branche om de beurs voortaan om het jaar te organiseren voor andere typen vloerbedekking”, zo klinkt het officieel. Feit is dat het ontwikkelen van een nieuwe vloerbedekking vaak langer duurt dan het ontwerpen van een nieuw karpet.

Wat kunnen bezoekers verwachten in Hannover in 2025? Vier hallen met alleen maar kleden, van handgeknoopt tot getuft, van moderne ontwerpen tot antieke modellen en ook lopers die vuil opnemen. Deze eerste Carpets & Rugs Edition heeft al namen vastgelegd als  AGNI, Choudhary Exports, Bhadohi Carpets, Global Overseas, Heritage Overseas, Jaipur Rugs, Kaleen Lifestyle, Phoenix Carpets, Rugs in Style, Sadiq + Sohn en Satar Carpets. Nieuw zijn de variabele tarieven voor deelname aan de beurs als antwoord op de zware tijden van dit moment: naast klassieke stands per bedrijf zijn er nu ook goedkopere gezamenlijke stands mogelijk. “Exposanten kunnen vanaf nu de presentatievorm kiezen die het beste bij hen past”, aldus beursdirecteur Sonia Wedell- Castellano. “Een goedkopere standaard stand die wij verzorgen behoort ook tot de mogelijkheden.”

Geen beurs zonder thema en motto en ook voor deze DOMOTEX editie is er eentje bedacht: True Connections. Excellence in Design. Waarbij de nadruk ligt op zowel de eeuwenoude geschiedenis van handgemaakte kleden als op de toekomst voor deze productgroep, aldus de beursdirecteur: “Als grootste karpettenbeurs ter wereld willen we inspireren en kennis delen over het ambachtelijk maken van kleden, ook om hun rol in de toekomst te bevorderen.” Ook in 2025 zijn er Carpet Design Awards, zoals ieder jaar, en in 2025 is dit voor de 20e keer. Dit zal ongetwijfeld gevierd gaan worden in een van de vier hallen in Hannover.

domotex.de