DOMOTEX asia/CHINAFLOOR, gehouden van 26 tot en met 28 juli jongstleden in dat mooie expocentrum in Shanghai (NECC) verwelkomde bezoekers van over de hele wereld voor het eerst in drie jaar. Meer dan 1.600 bedrijven deden mee, uit meer dan 30 landen. Ze waren verspreid over 7 hallen op een oppervlak (daar gaan we weer, alleen beursorganisaties vinden dit leuk om te melden) van 200.000 vierkante meter. Maar nu komt het: 83.594 bezoekers. Dat is een record voor deze beurs.

Bijna hetzelfde aantal buitenlandse bezoekers kwam langs als tijdens de recoreditie op dit gebied in 2019: meer dan 14.000 uit 110 verschillende landen. Deze cijfers bevestigen voor de organisatie dat Cina een belangrijk middelpunt voor de vloerenbranche is en blijft. En dat het vertrouwen is teruggekeerd in deze regio. DOMOTEX asia/CHINAFLOOR 2023 werd opnieuw tegelijkertijd gehouden met R+T Asia – de belangrijkste beurs voor zonwering, deuren en hekken in de regio- en cadex (beurs voor architecten en designers) onder de noemer Build Asia Mega Show. Onduidelijk is of het recordaantal slaat op bezoekers van alledrie de beurzen of alleen de vloerenbeurs. Exposanten en bezoekers waren in ieder geval tevreden over deze editie en daar gaat het uiteindelijk om.

Het succes van dit jaar wordt volgens de organisatie nog eens extra bevestigd door het aanmelden van de editie in 2024 door een aantal grote namen dat dus graag terugkomt naar Shanghai: Classen, Daejin, Eletile (HMTX), KDF, Lamett / CFL Flooring, LX Hausys, Unilin, Azumi, Bona, Homag (Hard flooring & Floor Tech), Bulckaert, Haima, Oriental Weavers, Paulig, Standard Carpet (Carpet), Groz-Beckert, Owens Corning, Staubli, Trutzschler, Zimmer (Carpet Tech) hebben al ja gezegd.

De duizenden internationale inkopers die de hallen vulden tijdens de beurs waren voor de organisatie het hoogtepunt en dat is begrijpelijk: ondanks het nog steeds lastig reizen naar China (lang moeten wachten op een visum) toonde de internationale bezoekers hun loyaliteit aan de beurs door te komen en in te kopen. Er waren speciale tours voor groepen inkopers met de nadruk op netwerken: 7 delegaties met meer dan 100 inkopers uit 30 verschillende landen gingen op deze manier langs bij meer dan 200 exposanten. Tailormade groepsgericht beursbezoek; wellicht de toekomst van de fysieke beurs in navolging van de open huis dagen van fabrikanten in dezelfde regio. Maar dit terzijde. De assistentie bij het reizen en verblijven door de gastvrije organisatie werd door de buitenlanders zeer gewaardeerd.

Geen beurs zonder seminars, forums en training sessions en ook in Shanghai waren er talrijke voorbeelden. Hier komt die cadex beurs in beeld waar architecten en designers via case studies met elkaar in gesprek gingen over hoe architectuur en design de uitdagingen van omgeving, economie en maatschappij duurzaam kunnen aangaan. Dan was er ook voor het eerst het Interior Space Design Integration Forum waarbij productieketens van vloeren, wanden, plafonds, deuren en kasten de dag voor de beurs met elkaar in gesprek gingen aan de hand van marktrapporten. Mijn vermoeden is dat dit alleen maar Chinese ondernemingen waren. Hoe dan ook, een goede beurs in barre tijden en dat geeft hoop.

De volgende editie van DOMOTEX asia/CHINAFLOOR is van 26 tot en met 28 mei en belooft een nog grotere editie te worden.

www.domotexasiachinafloor.com