De Oostenrijkse Egger Gruppe, producent van onder andere laminaat- en designvloeren, heeft de cijfers over het eerste halfjaar van 2022/23 bekendgemaakt. Het bedrijf uit Tirol boekte een omzet van 2,26 miljard euro, een veel minder hoog bedrag dan vooraf verwacht met de bekende redenen voor het tegenvallen.

De oorlog in Oekraïne (van grote invloed op de aanvoer van de grondstof hout), de energiecrisis, de gestegen inflatie en het sterk gedaalde consumentenvertrouwen. We kennen het rijtje plagen inmiddels uit het hoofd en ook Egger ontkomt niet aan deze storende factoren voor het bedrijfsresultaat. Ook voor het 2e halfjaar (dus de eerste helft van 2023) zijn de verwachtingen voorzichtig. Na de 2 cocoonjaren met hoge winsten vanwege de pandemie is er een terugval in de vraag naar vloeren en andere producten van Egger gekomen. Dit geldt voor alle markten waar het bedrijf actief is. De winst in het eerste halfjaar komt uit op 353,8 miljoen euro, 26 procent lager dan in dezelfde periode 12 maanden daarvoor.

Zowel in bouwproducten, decoratieve producten (wandpanelen en plaatmaterialen) als in vloeren liep de vraag terug in alle gebieden waar het bedrijf actief is. Egger produceert in Oostenrijk, Oost-Europa en in de Verenigde Staten. Evengoed heeft Egger 229,7 miljoen Euro geïnvesteerd in de eigen fabrieken om deze up to date te houden, met name op het gebied van duurzaamheid en de efficiënte stroom van materialen en logistiek. Meevaller was de inzet van de eigen biomassa verbranding wat weer een besparing op energieverbruik heeft opgeleverd. Het bedrijf onderzoekt nog verder hoe het thermisch behandelen van hout en het hergebruik van dit materiaal een besparing kan opleveren voor de hoeveelheid hout die het bedrijf voor productie moet inkopen.

Voor de tweede helft van het fiscale jaar 2022/23 geeft het bedrijf een winstwaarschuwing af. Prijzen voor grondstoffen en energie blijven onverminderd hoog en zelfs bij een lichte stijging van de vraag gaat dit dus niet tot een hogere winst leiden. Het bedrijf heeft wereldwijd 10.900 medewerkers in dienst en nam onlangs nog 60 procent van de aandelen van het bekende Italiaanse houtverwerkingsbedrijf Saib over.