Forbo Flooring is op 5 en 6 december met een circulair verrassingspakket aanwezig op de WasteBuild-beurs in Amsterdam. Zo presenteert de vloerproducent een onderzoeksproject van designer Christien Meindertsma op het internationale evenement, dat gewijd is aan het versnellen van de overgang naar een volledig circulaire gebouwde omgeving en anders omgaan met ‘afval’. Daarnaast wordt de Forbo-stand (B100 in Hal 2) opgesierd met een circulaire tafelvoetbaltafel van Veldtwerk, een modulaire & circulaire entreemat van Studio Wae, verrassende 3D-linoleumvormen van Design Academy-studente Emmy Lemmens en een circulaire cocktailplank van Ontheroad Collection. Alles dus gemaakt uit oude vloeren. Ook is er aandacht voor Forbo’s eigen onderzoeksproject om haar linoleum circulair te maken.

Christien Meindertsma (drie Dutch Design Awards en werk in onder andere het MoMA en het Victoria & Albert Museum) legt op dit moment de laatste hand aan een project waarbij ze kijkt wat je zou kunnen doen met afval-linoleum. Daartoe haalde ze oud linoleum uit een school in Alkmaar, maakte dit schoon en verwerkte dit vervolgens tot een halffabricaat. Vervolgens heeft ze het materiaal in de linoleum proeffabriek van Forbo verrijkt en verwerkt tot een volwaardige nieuwe en 100 procent duurzame grondstof. Daarvan maakt ze nu een krukje, kleurige bouwblokjes voor kinderen, tegels en een stalenboek op basis van gerecycled materiaal. Daarnaast laat Christien zien wat er met kleur gebeurt als je linoleum circulair maakt.

Ontwerper David van der Veldt van Veldtwerk, die traditie & ambacht combineert met hedendaags technologie, creëerde een tafelvoetbaltafel uit gerecyclede Marmoleum-vloeren, die zo’n twintig jaar in de trein lagen en ruim 5,7 miljoen kilometer aflegden. De voetbal-poppetjes zijn gemaakt van gerecycled plastic. Forbo nodigt u graag uit voor een potje.

Tynke van den Heuvel van Studio Wae presenteert de eerdergenoemde entreemat. Ook werkt ze aan een circulair Brainstormbord. Studio Wae wil de levenscyclus van afvalstoffen verlengen door er nieuwe interieurproducten van te maken. Op de foto ziet u het resultaat.

Dutch Design-studente Emmy Lemmens zocht het antwoord op de linoleumuitdaging in vorm en kleur. Ze gebruikte snij- en restafval, creëerde een gelaagde techniek en zette het materiaal vervolgens op een draaibank om in massieve buizen. Van het restmateriaal dat overbleef, perste ze kleurige ‘bakstenen’, zodat er niets verloren ging.

Ontheroad Collection, tenslotte, dat vier keer per jaar een duurzaam product voor een duurzaam doel ontwerpt, fabriceerde uit het linoleum dat verschillende linoleum-installateurs overhielden, de serie ‘Circle of Life’. Die bestaat uit een serie cocktailplanken in verschillende maten. De planken hebben een omlijsting van hout met in het midden linoleum in verschillende fraaie kleuren en dessins. Voor elke verkochte ‘Circle’ wordt een boom geplant, waarvan de koper een officieel certificaat krijgt.

Forbo Flooring zelf bedacht eerder met Renoleum een oplossing voor de 25 miljoen vierkante meter afval-linoleum die wereldwijd jaarlijks de prullenbak ingaat. Na een onderzoek van een jaar heeft de vloerproducent, onder de voorlopige projectnaam Renoleum, twee (half-)producten ontwikkeld uit het post-consumer linoleum, te weten Multilin en Linoleum Particle Board. Beide producten en hun ontstaansgeschiedenis zijn te bewonderen op WasteBuild. Forbo zoekt naar partners om het Renoleum-project te vervolgen. Daarvoor en ook voor veel meer info over Forbo’s inspanningen om linoleum circulair te maken, kunt u terecht op: www.forbo-flooring/nl/renoleum.

Op de WasteBuild-beurs komen 2000 architecten, ontwikkelaars en beleidsmakers samen om de kansen en uitdagingen voor de gebouwde omgeving bij de overgang naar circulaire business-modellen te onderzoeken. WasteBuild vindt tegelijk plaats met het World Architecture Festival. Het event heeft een gratis te bezoeken expositiehal, waar u verschillende circulaire oplossingen kunt aanschouwen van toonaangevende bedrijven. Tijdens het evenement is er tevens een conferentie met inspirerende sprekers met als onderwerp hoe je van afval een bouwmateriaal kunt maken. Het volledige programma kunt u raadplegen op: www.wastebuild.com.