De lodge van het Nederlandse stel Sanne en Boaz in de glorieuze Alpenbergen tussen Oostenrijk en Duitsland is onlangs ingrijpend verbouwd en siert inmiddels het idyllische, Oostenrijkse bergdorpje Baad. De fraaie inrichting en ook een groot deel van de architectuur & buitenkant werd verzorgd door het ontwerpbureau Thoben en Minten uit Brabant. Zij maakten ook de foto’s.

Zij kozen voor natuurlijke materialen zoals hout, glas en Marmoleum. Het gedateerde, logge meubilair werd vervangen door nieuwe, lichte en verplaatsbare items. Dat paste in het ontwerp dat van oud en stoffig naar fris en modern ging. De sfeervolle verlichting zorgt voor een warme atmosfeer.

Bij aankomst springt de houten voorgevel meteen in het oog. Thoben en Minten kozen voor afwisselend lichtere, horizontale en donkerdere, verticale gevelbekleding, en een verschil in hoogte en breedte. De middelste raampartijen werden doorgetrokken van de vloer tot aan het plafond. De antraciet gekleurde kozijnen contrasteren met de witte sneeuw en geven het geheel een mooie, grafische uitstraling. Vanzelfsprekend zijn het raamwerk en ook de rest van de schil van het gebouw driedubbel geïsoleerd.

De lodge bestaat uit twee delen. In het oude gedeelte bevinden zich twee appartementen en ontmoetingsruimtes, en in het nieuwe deel 10 hotelkamers. De gebruikte materialen passen bij de smaak van het stel: strak, stoer en warm. Tijdens de verbouwing kwamen de originele, houten draagwanden tevoorschijn. Deze geven de kamers en het gebouw een eigen en robuust karakter. De centrale ruimte met keuken, waar de gasten zelf kunnen koken, is grotendeels in zwart uitgevoerd. Door het contrast met het witte uitzicht gaat je blik automatisch naar buiten. Verder ronde eettafels met een HPL-Fenix toplaag (waardoor je krassen makkelijk kunt verwijderen door die toplaag even te verwarmen), comfortabele stoelen, krukken aan de bar en lange tafels die je tegen elkaar aan kunt schuiven in groot gezelschap. ’s Avonds is het goed toeven bij de open haard of in de sauna. En voor de kinderen is er een speelruimte.

Op de vloer adviseerden Thoben en Minten Marmoleum. Nelleke Minten: “Marmoleum biedt een rustige basis voor de rest van het ontwerp. Het product heeft zichzelf daarnaast bewezen in de afgelopen 120 jaar, bestaat voor bijna 100 procent uit natuurlijke materialen, is een duurzaam CO2-neutraal geproduceerd product, voelt warm aan en is goed te verantwoorden aan de veelal milieubewuste gasten die hier dagelijks genieten van hun zomer- of wintersportvakantie.”

Om praktische redenen werd gekozen voor Marmoleum Click. Minten: “Het ligt zo strak dat gasten zich erover verbazen dat het geen gietvloer is. Sanne en Boaz kozen voor de grijstint Nebula omdat ze eerst een gietvloer in gedachten hadden. Wij hebben ze kunnen overtuigen van de voordelen van Marmoleum en daar hebben ze nog geen moment spijt van gehad. Sterker, ze zijn er ontzettend blij mee: naast een esthetische blikvanger is de vloer makkelijk in onderhoud en ijzersterk”, aldus Minten.