Messe München heeft gisteren aangekondigd dat de fysieke editie van 2021 van BAU niet doorgaat. De beurs stond gepland van 11 tot en met 16 januari en vindt om de twee jaar plaats. Vandaar dat de eerste fysieke editie gepland staat voor januari 2023. Van 13 tot en met 15 2021 vindt er nu een digitaal evenement plaats. Hierbij kunnen exposanten zich online presenteren via een platform van de beursorganisatie.

In juni had Messe München nog gezegd dat de beurs in januari 2021 zou plaatsvinden. Maar de huidige situatie wat betreft de oplopende aantallen besmettingen in diverse landen heeft geleid tot de beslissing om 2021 als fysieke beurs over te slaan. Dr. Reinhard Pfeiffer, Deputy CEO van Messe München: “ In juni liep het aantal besmettingen zo hard omlaag dat het nog opportuun leek om door te gaan in januari. Helaas is alles veranderd sinds augustus. We hadden de beurs alsnog veilig kunnen organiseren, maar de reisbeperkingen binnen Europa gooien roet in het eten. We hebben een rondvraag gedaan bij exposanten en daar kwam uit dat de meesten het onrealistisch vinden om deel te nemen in januari 2021. Er zullen maar weinig bezoekers in staat zijn om de beurs in januari 2021 te bezoeken, zo is de verwachting.”

Reinhard Pfeiffer kreeg toestemming voor het afblazen van de fysieke editie van Dieter Schäfer, de voorzitter van de adviesraad van BAU sinds vele jaren: “De beslissing in juni was een juiste. Voor dat moment. Het was nog veel te vroeg om de beurs af te blazen. Maar het was duidelijk dat eind september het volgende ijkmoment zou zijn. We staan als BAU adviesraad volledig achter het besluit om er een hybride editie van te maken.” Hybride is codetaal voor digitaal, blijkbaar wil men in Beieren dat woord niet in de mond nemen. Opschuiven naar later in 2021 of 2022 was geen optie, BAU houdt vast aan het ritme van om de twee jaar om ieder bedrijf de gelegenheid te geven met iets echt nieuws te komen. Dit is een positie die overigens alleen maar toegejuichd kan worden: handen schudden bij bestaande modellen heeft nauwelijks een toegevoegde waarde.

Wat houdt het hybride formaat precies in? Exposanten kunnen in de Beierse hoofdstad in de beurshallen van het ICM gaan staan en daarvandaan hun nieuwe producten op afstand digitaal presenteren via het digitale platform van de beursorganisatie. De organisatie belooft twee bijzondere expo hallen en sprekers, ook via het digitale platform te volgen. Vergeet niet dat dit een grote internationale bouwbeurs is waarin vloeren weliswaar steeds belangrijker worden maar waar ook tal van andere producten worden getoond. Zij die niet fysiek aanwezig willen zijn maar zich wel hebben aangemeld als exposant kunnen ook deelnemen aan het digitaal presenteren. Is dit de toekomst van de vakbeurs?

Details over het deelnemen en bezoeken zijn vanaf medio oktober te zien en te lezen op de site van de beurs: www.bau-muenchen.com.

In 2023 hoopt BAU terug te zijn in fysieke vorm. De digitale versie zal er dan ook zijn, als aanvulling en ondersteuning van het fysieke evenement. Messe München heeft alle vertrouwen in deze editie omdat veel partijen die nu vanwege corona hebben afgezegd al hebben bevestigd in januari 2023 weer aanwezig te zullen zijn tijdens BAU.