Goed, hierbij het laatste item op vloerengebied dat ik twee weken geleden zag in Ahoy’ tijdens Material District. Donkersloot is al jaren leverancier van bijzondere tapijten met maatwerk patronen en afmetingen. Omdat ik een tijdlang niet of nauwelijks over tapijt schreef was ik het bedrijf uit Bussum een beetje uit het oog verloren. Ten onrechte, want in Rotterdam presenteerde Donkersloot volledig recyclebaar tapijt dankzij Niaga technologie.

Tapijt was tot nu toe nog niet volledig te hergebruiken vanwege het garen dat stevig verlijmd is in de latex onderlaag. Het scheiden van het garen en deze laag was praktisch onmogelijk, maar nu is er Niaga Duo, ontwikkeld door Niaga en DSM. Dit component maakt het gebruik van latex overbodig en werkt als een soort schroef: muurvast zolang als het moet, eenvoudig los te schroeven voor een optimale recycling. Tapijtrug, lijm en de garens zijn op deze manier eenvoudig te scheiden en te hergebruiken. “Tot op de laatste draad”, aldus Donkersloot.

Het gerecyclde materiaal wordt hergebruikt voor nieuw tapijt dat ook weer volledig hergebruikt kan worden: circulaire productie. Keer op keer. Zonder kwaliteitsverlies, aldus de fabrikant. Zo bestaat het circulaire tapijt dus uit polyamide tapijtgaren, de Niaga component en een onderlaag van gerecycled vilt: onafscheidelijk tijdens gebruik, volledig uit elkaar te halen bij recycling.

Het tapijt waarbij dit voor het eerst is toegepast heet BT40 en is “een stoere bouclé met een stone washed look.” Als kamerbreed kwaliteit is de BT40 verkrijgbaar in 14 kleuren, als karpet in de kleur Denim.