Vandaag hebben Tarkett en de Italiaanse garenfabrikant Aquafil in Waalwijk het nieuwe recycle centrum voor de tapijttegels van Tarkett getoond en toegelicht. Fabrice Barthélemy (CEO Tarkett) Paul De Lajudie (Operations Director Carpet EMEA Tarkett) en Giulio Bonazzi (President & CEO Aquafil) presenteerden hoe de twee bedrijven de circulaire productie van tapijttegels hebben bereikt en de komende tijd gaan opschalen.

Beide ondernemingen werken al jaren intensief samen, nu is het moment om productietechnisch een stap verder te gaan, zo luidde de boodschap in de Desso fabriek waar het eerste recycle centrum is gevestigd. De machine scheidt de EcoBase rug van de Tarkett tapijttegels van de Econyl garens van Aquafil in twee stromen die allebei hergebruikt kunnen worden voor nieuwe tapijttegels. Meer dan 95 procent van de zuiverheid van het garen blijft behouden waardoor het teruggewonnen garenmateriaal (polyamide 6; PA6) opnieuw gesponnen kan worden tot Econyl garens. Tegelijkertijd heeft Tarkett de productiecapaciteit van de EcoBase rug (die in 2010 op de markt kwam) aanmerkelijk uitgebreid.

Een tegel met PA6 garen en een EcoBase rug kan volgens beide fabrikanten volledig worden gerecycled. Een nieuwe tegel maken van PA6 dat getransformeerd is tot Econyl op een EcoBase rug levert een besparing in de uitstoot van CO2 op van 84 procent. “Deze innovatie maakt het nu mogelijk om de levenscyclus van dit product meerdere malen te verlengen. Samen met Aquafil neemt Tarkett het voortouw in dit proces”, aldus Barthélemy.  “Niet langer meer gebruikte tapijttegels zomaar verbranden of in de grond stoppen als landwinning, maar de maximale waarde van de grondstoffen gebruiken. Zo hebben we minder grondstoffen nodig en sparen we het milieu.”

Tarkett gebruikt al langer dan 10 jaar PA6 en Econyl van Aquafil, bijvoorbeel in de kwaliteit Desso AirMaster. Nu is de cirkel rond: teruggewonnen PA6 garens worden vervoerd naar Aquafil waar er Econyl van wordt gemaakt dat weer op de tegels van Tarkett wordt getuft. “We roepen onze klanten in de projectsector op om via ons ReStart programma de te vervangen tegels door ons te laten terugnemen en te recyclen”, aldus de CEO van Tarkett. Op de foto ziet u een deel van de productie van de EcoBase rug in Waalwijk.

Een uitgebreide toelichting en een persoonlijk interview met beide directeuren leest u in de komende uitgave van Vloeren Business Magazine.