De omzet van de detailhandel was in augustus 3,4 procent hoger dan in augustus 2017, meldt het CBS. Het verkoopvolume groeide met 3,2 procent. Zowel de foodsector als de non-foodsector realiseerde een hogere omzet. Daarnaast is online bijna 20 procent meer omgezet. Vrijwel alle sectoren noteren een groei, alleen de omzet in de woonbranche blijft achter. Uitzondering: vloeren. Het CBS rekent vloeren blijkbaar niet onder woninginrichting en dat is een beetje vreemd. Want woninginrichters verkopen ook vloeren en vloerspeciaalzaken hebben ook wel eens artikelen uit de woninginrichting in het assortiment.
De omzet van de winkels in non-food groeide in augustus met 2,1 procent. Het volume (de voor prijsveranderingen gecorrigeerde omzet) was 2,4 procent hoger dan een jaar eerder. De winkels in kleding realiseerden in augustus de grootste omzetstijging. Daarnaast was ook de omzet van de winkels in consumentenelektronica, de drogisterijen, de winkels in schoenen en lederwaren, de winkels in recreatie-artikelen en de winkels in doe-het-zelfartikelen, keukens en vloeren hoger dan een jaar eerder. De winkels in meubels en woninginrichting hebben ongeveer hetzelfde omgezet als in augustus 2017.
De winkels in voedings- en genotmiddelen hebben in augustus 3,1 procent meer omgezet dan in augustus 2017. Het verkoopvolume groeide met 2,1 procent. Supermarkten zetten 4 procent meer om, terwijl de omzet van de speciaalzaken ruim 3 procent kromp. De online omzet was in augustus bijna 20 procent hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder. Webwinkels hebben bijna 14 procent meer omgezet. Webwinkels hebben als hoofdactiviteit verkoop via internet. De online omzet van winkels waarvan de verkoop via het internet een nevenactiviteit is (multi-channelers) groeide met bijna 32 procent.
Let wel, het gaat om de vakantiemaand augustus. Maar aan alle kanten hoor ik dat detaillisten hopen op een najaar met meer omzet om de tegenvallende omzet van met name de maanden mei tot en met augustus te kunnen compenseren. Ik hoop uiteraard met hen mee. Op de foto een bekend winkeltje uit Londen.