Het is al weer twee weken geleden dat in Rotterdam de kleine maar fijne beurs Material District plaatsvond. Deze vakbeurs voor vernieuwende materialen en innovatieve fabrikanten bood ook plaats aan verschillende vloerenfabrikanten, waaronder Moduleo, Amorim, Donkersloot, Interface, moso en mFLOR. Voor mij nog onbekend was de Belgische leverancier eeuwenhout, dat hout importeert dat afkomstig is uit oude, leegstaande schuren in de Verenigde Staten en Canada.

Eigenaar Antoine Verhofstede werd verliefd op het hout toen hij tijdens een reis door de States de oude verlaten schuren tegenkwam. Sommige waren door de lokale bevolking al ontmanteld, andere trotseerden nog in hun vergane glorie weer en wind. Dit is fantastisch hout voor Europese, exclusieve interieurs, zo dacht Verhofstede: “Een mix van ecologie, duurzaamheid, kwaliteit en esthetiek.” Het hout is stabiel, vrij van insecten (het wordt na het importeren evengoed nog behandeld met Galtane HM) en is niet verouderd in ons natte klimaat. Het hout wordt gebruikt voor wanden, plafonds, kasten en…vloeren.

Het bedrijf levert drie kwaliteiten waarvan het hout gegarandeerd 100-150 jaar oud is. Barnwood (grotendeels white pine en een beetje hemlock spar en es) is afkomstig van de buitenzijde van de schuren, is er in diverse kleuren en met name geschikt voor wanden en meubelen. Slabs zijn afkomstig uit de draagbalken in de schuren in de soorten olm, white pine, hemlock en es. Dit hout is met name bedoeld voor wanden en meubelen, zowel binnen als buiten. Voor de vloeren binnen en buiten is er Old Boarding: schuurvloeren waarop de runderen, paarden en andere dieren hebben gestaan terwijl de karren en landbouwwerktuigen van de boeren ook hun sporen hebben achtergelaten in het hout. White pine en heart pine, dennenhout derhalve, met een luchtdroogheid van 12-15 procent. Tussen de 30 en 40 mm dik, lengte 2 tot 5 meter en in wisselende breedtes van tussen de 200 en 500 mm. Ook voor trappen. Exclusief, historisch en bijzonder om te zien.

Meer info op www.eeuwenhout.be