Een substantieel aantal klanten waaronder projectinrichters en installateurs zamelen al Marmoleum-snijafval in voor Forbo. Dit materiaal wordt vervolgens gerecycled tot nieuwe Marmoleum-vloeren. Forbo is ontzettend blij met klanten die helpen met het terughalen van snijafval. Een trouwe inzamelaar is projectinrichter Boerhof. Waarom doen ze mee? In gesprek met directeur Kristel Leerkes.

“Wij zamelen al sinds 2012 snijafval in voor Forbo. Dit doen we met name voor het milieu. Anders belanden de snijresten in de vuilcontainer en worden ze verbrand. Nu kan Forbo er nog wat moois mee doen in het productieproces. Maar het is ook een kostenoverweging: restafval laten afvoeren is een stuk duurder dan de kosten van de recyclingcontainer.”

Hoe werkt dat eigenlijk, het inzamelen? “De stoffeerders verzamelen het materiaal apart in. Soms laten we een container bij een groot project komen. Maar we werken ook vaak in gevangenissen, waar je dan bijvoorbeeld maar twee cellen tegelijkertijd doet. Onze stoffeerders nemen dan het restmateriaal mee terug naar Boerhof waar ze alle materialen in de juiste recyclingcontainer plaatsen. Bij een volle container bellen we even en wordt die opgehaald.”

Op de vraag of het moeilijk was om medewerkers te overtuigen om snijafval apart in te zamelen, moet Kristel lachen. “Mijn medewerkers weten niet anders. Duurzaamheid zit in ons DNA. Maar we nemen nieuwe medewerkers wel altijd mee in de beweegredenen. Dus we zeggen niet alleen, ‘je moet dit doen’, maar leggen ook uit waarom. We vinden het belangrijk om de aarde goed achter te laten en alle beetjes helpen. Als niemand iets doet, gebeurt er ook niets.”

Forbo hoopt dat steeds meer klanten het nut inzien van snijafval inzameling, zodat ze gezamenlijk met haar klanten een bijdrage kan leveren aan de circulaire economie. Aan Kristel dan ook de vraag waarom andere bedrijven mee zouden moeten doen. “Onze duurzaamheidsimpact is natuurlijk veel groter als iedereen dit gaat doen en het is echt een kleine moeite.‘’

Forbo zamelde in 2018 in totaal 50 containers met snijafval in. Wil je jouw steentje bijdragen aan een beter milieu? Voor veel meer informatie en het aanmelden voor een recyclingcontainer zie www.forbo-flooring.nl/snijafval.