De Global Flooring Alliance (GFA), de wereldwijde vereniging van vloerengroothandels, roept op in een persbericht om in deze tijd van coronacrisis voorzichtigheid te bewaren en creatief te zijn in het verkopen van vloeren.

Met leden over de hele wereld is de GFA een interessante graadmeter voor de impact van het virus per land. Opvallend genoeg hebben de meeste leden een goed eerste kwartaal achter de rug ondanks COVID-19. Sommige leden plusten zelfs in omzet. Dit kwam vooral door opdrachten uit de (publieke) projectsector. Aan de andere kant  waren er vele gevallen van uitstel of annulering vanuit de consumenten. In sommige landen met een stricte lockdown was er een groot verlies aan omzet, zoals bij de Italianen.

De meeste overheden van de GFA lidstaten hebben programma’s ingevoerd om eonomische sectoren te ondersteunen. Denk aan het uitbetalen van salarissen en bijdragen aan de hurr van bedrijfspanden. Maar de werkloosheid bij veel bedrijven is desondanks sterk toegenomen omdat bedrijven hun medewerkers niet meer in dienst konden houden, ondanks steun van de overheid.

De meeste GFA leden hebben de veiligheidsregels bij het zakendoen overgenomen en hebben nog inkomsten, maar het grote gevaar ligt in het teruglopen van de vraag naar vloeren. Er gaan bedrijven in de sector omvallen, hoeveel en wanneer is nog niet te overzien. Het hangt ook voor een deel af van aanpassen aan de nieuwe situatie en creatief zijn in ondernemen. Uiteraard zijn het virus en de overheidsrestricties factoren waarop consumenten geen invloed hebben, maar nu gaat het er om om de mensen toch te blijven prikkelen om nieuwe vloeren te kopen.

Want verplicht thuisblijven leidt tot rondkijken in het huis en renoveren, vakanties gaan waarschijnlijk niet geboekt worden dus er blijft geld over en dit biedt kansen, zo redeneert de vereniging. De (intelligente) lockdowns hebben aantoonbaar geleid tot meer aandaht voor het interieur bij cnsumenten. Online configurators en personal shopping zijn voorbeelden van aanpassingen nu fysiek contact beperkt is. Creatief blijven en je onderscheiden is het devies van de GFA.

In deze tijd van het Nieuwe Nu komt het leven weer langzaam op gang. De GFA is zich bewust van de vele tragische gevolgen van het virus en waarschuwt, ondanks het opheffen van beperkingen her en der, voor het opnieuw de kop opsteken van het virus. Blijf voorzichtig en houd rekening met elkaar. Het doorschuiven of schrappen van vakbeurzen is jammer, maar begrijpelijk, aldus de vereniging. De GFA hoopt dat Domotex 2021 en Bau 2021 zullen doorgaan en een positief signaal aan de markt zullen afgeven. Maar alleen dan kunnen de beurzen doorgaan wanneer het veilig genoeg is om dit te doen. Een eenrichting looproute kan uitkomst bieden. De GFA houdt de situatie wereldwijd in de gaten en zal, indien nodig, extra maatregelen treffen. De foto is van de jaarvergadering van afgelopen zomer, toen het dertigjarig jubileum van de GFA werd gevierd.

www.globalflooringalliance.com