Het is een stille tijd in de vloerenbranche, maar het Duitse HARO blijft de hele zomer door referenties opsturen van bijzondere projecten. Deze keer een vakantiehuis in Queenstown, Nieuw Zeeland. Het huis, ontworpen door de Nieuwzeelandse architect Gary Todd voor zichzelf en zijn familie, lijkt uit de rotsen te groeien. Hij koos voor de inrichting HARO parketvloeren uit.

Het huis, met de naam Cascata, heeft inmiddels een hoge architectuurprijs gekregen voor Australische en Nieuwzeelandse architectuur; de TIDA (Trends International Design Award). Todd heeft met dit ontwerp de natuur binnen willen halen (in het Engels Biophilia; een zeer trendy uitgangspunt in de huidige architectuur) en heeft daarom veel licht, lucht, glas en hout in het ontwerp toegepast. Dat het huis ontsproten lijkt uit de omgeving of daar helemaal in opgaat is dus met opzet. Het huis bestaat voor 65 procent uit glas (en doet mij denken aan de Case Study Houses uit de jaren 50 in California van Neutra, het echtpaar Eames en anderen) en heeft een waterval en een vijver in de tuin om het natuurlijke aspect extra te onderstrepen.

Voor binnen koos de architect ook voor natuur: de 400 TC Plaza Oak Tobacco Grey Sauvage (een mondvol, inderdaad) van HARO. Deze brede en lange eiken parketdelen zijn geolied en geborsteld. Op de vier verdiepingen van Cascata ligt in totaal 400 vierkante meter met deze delen. Gemaakt in Beieren, gelegd in Nieuw Zeeland. Wat een fijn huis, trouwens. Voor meer foto’s: www.garytoddarchitecture.co.nz/projects/cascata