Gisteren was de laatste dag van de Interieur Collectie Dagen (InCoDa) in Gorinchem en de algemene stemming na drie dagen was er een van aangenaam verrast en volop hoop voor een komende editie.

Het exacte bezoekersaantal is op moment van schrijven nog niet bekend, maar de eerste dag (zondag 12 september) trok iets minder bezoekers dan verwacht. Deelnemers aan de grootste vakbeurs voor raamdecoratie, interieurstoffen en vloeren in ons land meenden dat de Formule 1 race op Monza wellicht van invloed was. De tweede dag trok een groot aantal bezoekers en ook gisteren was het gedurende de ochtend verrassend druk in de Evenementenhal. Al met al waren er minder bezoekers dan de laatste editie, in 2019, maar sommige standhouders hadden van tevoren een veel lagere verwachting van het aantal bezoekers. Vandaar de aangename verrassing.

Bovendien bleken de bezoekers op zoek naar nieuwe items voor in de winkel. Er werd volop gericht gevraagd en besteld, op vele stands werden zichtbaar orders genoteerd. Daarnaast was er een goede mix van bekende en nieuwe gezichten op de stands van de meeste exposanten, zo werd dit door de deelnemers aangegeven. Het aantal deelnemers was ook kleiner dan in 2019, maar dit laat zich eenvoudig verklaren door het kat-uit-de-boom kijken tijdens de aanmeldingsperiode middenin de pandemie. Wellicht dat een zekere gelatenheid na 18 succesvolle maanden voor de retailers ook heeft meegespeeld: de vertegenwoordiger weet me wel te vinden.

Al met al een ietwat compacte editie van de beurs maar met overwegend blije gezichten op de stands. Het fysiek elkaar weer kunnen ontmoeten blijkt toch wel degelijk mee te tellen in de overweging om InCoDa te bezoeken. Letterlijk: “Je kunt als vertegenwoordiger niet zoveel adressen in drie dagen bezoeken als het aantal mensen dat hier langskomt.” Vele exposanten gaven dan ook aan weer mee te doen bij de volgende editie, alhoewel er een lichte voorkeur blijkt te zijn voor het plaatsvinden tijdens het voorjaar. De klassieke volgorde Heimtextil/Domotex en daarna InCoDa leeft onder veel deelnemers, maar een en ander is ook afhankelijk van het doorgaan van deze Duitse beurzen komend voorjaar.

Uiteraard waren er weer de NKWP (woning- en projectstofferen) en NKP wedstrijden, traditioneel achterin de hal. Bij het stofferen was een groep van 40 leerlingen van het Deltion College uit Zwolle naar Gorinchem afgereisd en het deelnemersveld bestond op dinsdag ook uit leden van deze groep. De opdracht was pittig: een geometrisch patroon gelegd in Moduleo van IVC met een bies als opdracht voor dinsdag, de eerdere deelnemers hadden opdrachten met tapijt en LVT uitgevoerd. Winnaar op de dinsdag bij de junioren van deze door Dave Amweg prima georganiseerde wedstrijd was Kay Winters. Bij de senioren, doorgewinterde professionals, won de zeer ervaren Anco Rijstenbil de titel van het NKWP 2021.

Bij het NKP lag opnieuw de lat hoog: zowel de aspiranten (foto hierboven) als de senioren hadden pittige borden om na te maken. De jury had het niet eenvoudig om de borden te beoordelen en de winnaars lagen in punten dan ook dicht bij elkaar. Bij de aspiranten eindigde Timo Schop als derde, Jaap van Elden als tweede en mocht Nick Janssen zich de winnaar noemen. Twee speciale onderscheidingen gingen naar Jasper Hoogevorst (RIGO Bokaal voor de meest creatieve afwerking van het wedstrijdbord) en Mari Habraken (Walter Esch Bokaal voor zijn talloze verdiensten in de branche, onder andere als jarenlange docent bij de parketopleiding in Nieuwegein). Bij de senioren werd Paul Snijders derde, eindigde Richard van der Schilt op de tweede plek en werd Sander Verbruggen als winnaar uitgeroepen. Op de foto bovenaan staan Paul, Sander en Richard naast elkaar.

Een uitgebreid (beeld)verslag van InCoDa 2021 treft u in een komende uitgave van onze bladen Vloeren Business Magazine en mobilia.