Vandaag heeft INretail als een van de eerste branches een actieplan aangeboden aan minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport met als doel winkels toegankelijker te maken. Het is onderdeel van het landelijke project MKB Toegankelijk van initiatiefnemer MKB-Nederland en gekoppeld aan de site www.mkbtoegankelijk.nl.

INretail wil helpen het bewustzijn in de retail sector te vergroten dat iedereen moet kunnen genieten van de winkels. Dat is ook commercieel interessant. Als gastvrijheid ervaren wordt, neemt de kans op bestedingen toe. Soms zijn maar kleine aanpassingen nodig om een winkel beter toegankelijk te maken. Dan kan het bijvoorbeeld gaan om de routing in de winkel of de instelbare hoogte van een betaalautomaat.

Er zijn letterlijk en figuurlijk nog veel drempels weg te nemen om winkelplekken beter toegankelijk te maken en websites te ontsluiten voor bijvoorbeeld mensen met een visuele beperking. De nieuwe website www.mkbtoegankelijk.nl is een informatiebron voor iedere winkelondernemer die wil bijdragen aan een betere toegankelijkheid. Ervaringsdeskundigen (waaronder ook ondernemers!) delen er hun eigen ervaringen en er zijn talloze tips te vinden.

Voor winkelmedewerkers ontwikkelde INretail samen met MKB-Nederland een miniposter met tips en suggesties. Deze doelgroep vervult namelijk de belangrijke rol van gastheer- en vrouw in de winkel. En daarom is het effectief om juist ook met hen tips te delen hoe je het beste mensen met een beperking van dienst kunt zijn en ook van deze doelgroep tevreden klanten maakt.