Voor Joey Leenders (Hout van Goud) is eigenlijk geen enkele opdracht hetzelfde

Parketlegger met oog voor details

Tussen de vaak oudere leggers was Joey Leenders jarenlang het stralende, jonge talent in de eredivisie van de parketprofessionals. Inmiddels is hij op een leeftijd dat hij zelf tot de gevestigde orde is gaan behoren, maar zijn enthousiasme en uiterst nauwkeurige manier van parket leggen blijven onveranderd. “Ik werk nu eenmaal graag netjes en kan niet tegen rommel. Ik wil ook niet dat een klant de ruimte binnenloopt terwijl ik bezig ben en het is een bende. Dus ruim ik altijd tussendoor op.” Binnenkort betrekt hij een nieuwe showroom: “Dit wordt een mooie, uitnodigende ruimte waar mensen zich thuis voelen. Ze geven veel geld uit aan een vloer, dus mag dat ook wel.”

 

Op het moment van het interview is Joey bezig met een Hongaarse Punt op een bovenverdieping in Nijmegen van 52 vierkante meter op een mozaïek ondervloer. De kleur van de geoliede vloer is een custom, samen met de klant bepaald. “Er komt nog een matte olielaag overheen en de trap naar boven krijgt treden in dezelfde uitvoering.” Joey werkt onder de naam Hout van Goud zelfstandig als parketlegger sinds 2018. “Ik ben via mijn vader in het vak gekomen. Hij was ook parketteur en op zaterdagen en in vakanties liep ik met hem mee. Na de middelbare school ging ik naar het CIOS om gymleraar te worden, maar dat was niet wat ik zocht. Dus stapte ik in 2009, na het halen van mijn diploma, over naar het parketbedrijf waar mijn vader ook werkte.” Dat viel tegen: Joey mocht in het begin alleen maar voorbereiden en opruimen, het echte leggen kwam er niet van. “Terwijl het me zo mooi leek om te doen. Na een jaar besloot ik de opleiding in Nieuwegein te gaan doen om het dan maar op die manier te leren.” Hij bleek een enorm talent voor het vak te hebben en sloot de twee opleidingen binnen 2 jaar af met hoge cijfers. “Mede door mijn docent, Mari Habraken. Hij wist me zo te motiveren. We hadden een fijne band en die hebben we nog steeds, tot op de dag van vandaag. Mijn opa was docent elektrotechniek, ook vanuit de praktijk overgestapt naar het onderwijs net als Mari, en hij had destijds ook zo’n goede band met zijn studenten, grappig toch?”

 

Mooie vloeren maken

Ondertussen was Joey nog steeds werkzaam bij Michels Parket waar hij vooral voor de projectsector vloeren legde: “Stampwerk, voor mijn gevoel. Het stond haaks op wat ik eigenlijk wilde: mooie vloeren leggen met oog voor details, in de tijd die daarvoor nodig is. Toen er collectief ontslag werd aangevraagd voor ons als medewerkers was ik er niet echt rouwig om.” Hij kon al snel aan de slag bij BRN Parket in Nieuwegein, bij de opvolger van Mari als parketdocent: Jan van der Kroef. “Ik heb er in totaal 8 jaar gewerkt, dat was een mooie tijd. Ik heb heel veel geleerd van Jan en de collega’s. In die jaren werd ik ook twee keer Nederlands kampioen parketleggen, in 2013 als junior en in 2014 als senior. Ik heb toen ook nog aan de Europese Kampioenschappen in Tsjechië meegedaan waar ik vierde werd.” Hij had het naar zijn zin bij BRN Parket maar als man uit Nijmegen keek hij steeds meer op tegen de reisafstand naar de thuisbasis Nieuwegein. “Ik heb afscheid genomen, heb heel kort bij twee andere bedrijven gewerkt maar wist toen al snel: ik ben toe aan mijn eigen bedrijf.”

 

Voldoening

Hij begon Hout van Goud dus in 2018, net na de krediet- crisis. “Het was een spannende tijd maar er kwam al snel voldoende werk op mijn pad. Ik heb er nooit spijt van gehad dat ik voor mezelf ben begonnen.” Wat vindt hij het mooiste of het leukste aan het vak, dat door veel buiten- staanders als zwaar en eentonig wordt beschouwd? Hij denkt na: “Altijd iets moois bij klanten achterlaten, dat vind ik het mooiste aan dit vak. Het sjouwen is natuurlijk minder leuk, zeker bij smalle trapgaten zoals hier, maar ik houd van dit vak. Het is juist afwisselend, geen opdracht is hetzelfde.

Neem nu de vloer hier: de kleur is uniek en van de zomer ga ik dus de trap doen in dezelfde kleur. Dat vind ik heerlijk, rustgevend werk: uitmallen, uittekenen, de trapwand schuren. Dat de vloer mooi en strak doorloopt in de trap als eindresultaat. Is de klant blij, dan ben ik ook tevreden en laat ik iets achter waar ik trots op ben. Noem mij maar eens een beroep waar je dat gevoel zo sterk hebt als bij parket leggen. Wanneer zelfs een schilder zegt dat ik mijn werk zo goed doe zodat hij er minder werk aan heeft, daar krijg ik voldoening van.”

Het past bij zijn nauwkeurige en schone manier van werken, maar was ook terug te zien bij zijn portfolio voor het verlengen van zijn titel als Meesterparketteur bij het Gilde van Gediplomeerde Parketteurs. Zijn portfolio werd door de commissie beoordeeld als zeer zorgvuldig, helder en overzichtelijk. “Het zal misschien een soort tic van me zijn maar ik kan niet tegen rommel, zeker niet wanneer ik aan het werk ben. Ik ruim alles tussendoor op, alles heeft een vaste plaats en aan het eind van de werkdag neem ik alle rommel mee.”

Hij legt veel visgraten en Hongaarse Punten op dit moment, net als iedereen. “Dit is een mooie, lange ruimte met veel licht van buiten. Daar past de Hongaarse Punt goed bij, ik heb het samen met de klant bepaald. Laatst heb ik geholpen bij een van de laatste vloeren die Benno Broen heeft gelegd, in een bijzonder patroon wat hij had bedacht. We moes- ten het ontwerp ter plekke aanpassen, dat vind ik mooi. Aanpassen vergt extra aandacht.” Hij noemt nog een ander project, waarbij hij een 150 jaar oude visgraat vloer ontdekte toen hij een vloer moest renoveren: “Deze lag onder het tapijt. Ik heb de tapijtlijm afgekrabd, de vloer geschuurd, aangeheeld en afgewerkt. Het was voor mij en de klant een verrassing met een mooi resultaat.”

‘Ik ben via mijn vader in het vak gekomen. Hij was ook parketteur en op zaterdagen en in vakanties liep ik met hem mee’

             ‘Altijd iets moois bij klanten achterlaten, dat vind ik het mooiste   aan dit vak’

Extreem druk

Vorig jaar was voor Joey een zeer druk jaar, dit jaar is het iets rustiger met aanvragen. “De eerste twee maanden van het jaar zijn altijd rustig, nu loopt het werk wel weer door. Vorig jaar was het extreem druk. Ik verwacht dit jaar meer te renoveren dan nieuwe vloeren te verkopen en te leggen. Anderen die zich vooral richten op het verkopen van nieuwe vloeren gaan zichzelf tegenkomen, verwacht ik.” Hij werkt sinds 2018 met dezelfde leveranciers: Stauf voor de lijmen, Bona en Pallmann voor de lakken, Rubio Monocoat voor de olie. Het hout dat hij verkoopt is parket van Royal Dutch Floors en het 9 mm tapis van Kerkhofs. “Ik ben geen merkenhopper. Wanneer de producten mij bevallen ga ik er mee verder.”

Hoe kijkt hij terug op zijn twee titels bij het Nederlands Kampioenschap?

 “Ik vond het heel leuk om mee te doen maar mijn interesse verflauwde toen er vrij werk werd toegestaan. Dan kan je niet echt vergelijken, vind ik. Nu is de vaste opdracht weer terug en doe ik weer mee, niet als deelnemer maar in de organisatie. Ik neem de taak van Mari over, binnenkort zit ik samen met Jasper (Hoogervorst) en Sebastiaan (van Westrenen) om te kijken naar het ontwerp voor dit jaar.” Hij vindt dat toekomstige parketleggers al zo jong mogelijk moeten worden geprikkeld om het vak te gaan doen: “Er moet op de middelbare scholen al geworven worden, bijna niemand weet van het bestaan van dit vak af. Zou ik ooit personeel aannemen dan zou ik ook al op scholen bij mij in de buurt langsgaan en kijken wie er interesse voor heeft.” Dus geen mensen van de opleiding in Nieuwegein? “Die werken al bij een bedrijf. Ik leid ze dan zelf wel op. Ik wil dat die persoon net zo gaat werken als ik, dus wil ik er ook niet meerdere tegelijk. Persoonlijke aandacht en niet een rare groepsdynamiek van ik tegen de groep. Dat ken ik nog van de CIOS stages.”

 

Nieuwe showroom

In juni of juli wordt de nieuwe showroom van Hout voor Goud geopend, zo is de planning. “De ruimte die ik tot nu toe huurde werd te klein voor opslag en showroom. Ik heb nu een unit gekocht op een bedrijventerrein waar ik een representatieve showroom in kan bouwen. Mensen betalen veel geld voor een parketvloer en daar moet iets tegenover staan, vind ik: goede stoelen, een mooie tafel, goede koffie en wijn, een open haard, met elkaar praten over de vloer maar misschien ook over hele andere zaken. De loods met twee kasten en het Senseo apparaat heeft me vloeren gekost die ik anders had kunnen verkopen, dat weet ik zeker.

De uitstraling van de showroom bepaalt voor een deel de gunfactor, het andere deel is mond tot mondreclame.” Joey heeft bewust gekozen voor een smeervloer in een neutrale kleur, niet voor parket showvloeren. “Bij een mooie patroonvloer als ondergrond slaat een bord met recht toe rechtaan planken helemaal dood. Op deze smeervloer springen ze er alle- maal uit, of het nu een simpel bord is of een ingewikkeld patroon.” Hoe ziet hij de toekomst van het vak? “Het zal altijd blijven bestaan, maar het wordt waarschijnlijk nog exclusiever. Andere vloertypen imiteren parket maar het is nooit hetzelfde. Ik zie het als een verkapt compliment aan echt hout. Ik hoop op een goed en gezond bedrijf, dat ik vloeren kan blijven leggen, eventueel met nog iemand erbij. Ik vind het nog steeds veel te leuk om te stoppen, het regelen van A tot en met Z vind ik zo leuk. En dan de vloer leggen die je samen hebt afgesproken, dat is zoveel leuker dan alleen maar vloeren moeten verkopen.” Tot slot, hij is sinds 2012 lid van het Gilde. Waarom? “Het is een hele leuke groep bij elkaar. We zijn allemaal even gek op het vak en ik wil me blijven bijscholen. In juni moet ik mijn meestertitel gaan verlengen, en dit project neem ik zeker mee in mijn portfolio.”

 

Showroom

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright
© 2023/2024 Business Content Media Den Haag. Niets uit dit artikel of deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie, microfilm, elektronisch,  op geluidsband of op welke andere wijze dan ook, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever Business Content Media/Vakblad Vloeren business magazine.

Dit artikel is verschenen in Vakblad Vloeren business magazine, editie april 2023. Nog geen abonnement of wilt u een abonnement cadeau geven? Mail naar linda@businesscontentmedia.nl voor de meest recente aanbieding