“We zijn volop bezig met de voorbereiding op de editie van 2021. We stellen alles in het werk om van DOMOTEX 2021 een perfecte herstart van de vloerenbranche te maken”, aldus Sonia Wedell-Castellano, beursdirectuer van DOMOTEX in een interview.

Wat is de huidige status van het aantal aanmeldingen voor Domotex 2021? Zijn er verschillen tussen de verschillende productgroepen?

“Het huidige getal is 60.000 vierkante meter beursoppervlak. Dat is tweederde van wat we normaal verkopen tijdens Domotex. Met name machinaal geweefde tapijten en vezels en garens lopen goed. In de hallen 11 en 12 hebben we nog plaats voor meer aanbieders in parket, hout en laminaat. Het virus speelt zeker een rol bij de twijfel over wel of niet deelnemen. Veel bedrijven staan nog op de wachtstand. En omdat het een oneven jaar is hebben we ook te maken met een concurrerend evenement (zij noemt het beestje niet bij de naam, maar dat is de Bau in Beieren).”

Deutsche Messe heeft een beschermingsconcept ontwikkeld waardoor er vanaf het najaar weer beurzen kunnen plaatsvinden in Hannover. Waaraan moeten exposanten voldoen voordat ze een stand kunnen opbouwen en openen voor bezoekers?

“Gelukkig hebben we een groot, zeer modern beursterrein waarbij de hallen meerdere toe- en uitgangen hebben. We kunnen voldoende afstand tussen de exposanten aanhouden, met bredere gangpaden. We hanteren dezelfde regels als die in winkels en in de horeca, regels waar iedereen inmiddels mee vertrouwd is.Dus afstand houden, het dragen van mondkapjes indien noodzakelijk. Exposanten moeten ook de bezoekers registreren zodat deze te vinden zijn mocht dat nodig zijn. We hebben veel vertrouwen in onze exposanten en doen een beroep op de verantwoordelijkheid van de bezoekers. Uiteraard staan we klaar om te assisteren en hopen dat iedereen de regels respecteert. Veiligheid en gezondheid van iedereen staan bovenaan.”

Wat houdt dit in voor de gemiddelde bezoeker? Hoe gaat een bezoek aan Domotex 2021 er uit zien?

“We hebben een routingsysteem dat het eenvoudig maakt om afstand te houden zonder de boel te vertragen in de gangpaden. Daarnaast extra ventilatie van alle ruimten op de beurs en extra schoonmaakbeurten en desinfecteren. Voor de rest is het net als overal anderhave meter afstand houden, masker op indien nodig, registreren zodat we eventuele besmettingen snel kunnen achterhalen. De catering wordt aangepast. Uiteraard staan we in nauw contact met de medische autoriteiten en is er op het gehele beursterrein medische service aanwezig.”

“Trouwens, we zijn heel blij met de positieve feedback die we hebben ontvangen tot nu toe van deelnemers en bezoekers. Men onderkent de belangrijke rol die deze internationale vakbeurs speelt voor de branche. Informatie verzamelen, netwerken, zakendoen: dat gebeurt hier. Het geeft ons de motivatie om onze uiterste best te blijven doen om van de komende editie een moment te maken waarop de vloerenbranche herstart en in de hoogste versnelling gaat!”

Domotex 2021 is van 15 tot en met 18 januari 2o21 in Hannover. www.domotex.de