Het is nog vakantie, de branche is op halve kracht of minder en bereidt zich voor op de InCoDa 2018 (16-18 september, Evenementenhal Gorinchem). Zelf was ik vanochtend op pad voor een interview in Oss, wachtte daar op de bus naar Den Bosch en werd persoonlijk geconfronteerd met de gevolgen van het veel te warme en droge weer van de afgelopen weken. Er stonden verschillende eiken bij de halte en ik werd bij iedere windvlaag bekogeld met eikels. Groene, kleine eikeltjes.

Meteen dacht ik aan een verslag op Radio 1 van vorige week waarin een wetenschapper van de Wageningen Universiteit waarschuwde voor het verdwijnen van de eik, de beuk en nog 500 andere plant-, bloem- en boomsoorten uit onze omgeving. De oorzaak is de te lange perioden van zeer hoge temperaturen die we de komende jaren, ook in ons land, naar verwachting en volgens berekeningen voor de kiezen gaan krijgen. De bomen en planten werpen hun vruchten te vroeg af en deze zijn zwaar onderontwikkeld, zoals het voorbeeld in mijn hand op de foto. Dit was nog niet eens de kleinste die ik kon oprapen, zo bleek toen ik instapte.

Te vroeg vruchten afwerpen betekent een stagnatie in de verspreiding en uiteindelijk afname van het totale aantal. Eiken zijn, uiteraard, van belang voor de parket- en meubelindustrie en de oproep om naar andere houtsoorten te gaan kijken als alternatief kwam vanochtend griezelig dichtbij, voor mijn gevoel. Volgens de wetenschappers uit Wageningen versnelt iedere gemiddelde temperatuurverhoging van anderhalve graad Celsius het proces met een aantal jaren. Hierdoor zou de eik in 2050 wel eens verdwenen kunnen zijn, niet alleen in ons land maar ook in België en Duitsland.

Wat betreft de reactie: mooi, dan komen de bomen en planten uit Zuid Frankrijk toch hier naar toe. Dit gebeurt niet vanzelf, omdat de vogels (die voor de verspreiding van zaden en vruchten zorgen via hun afscheiding) uit die streken niet naar Nederland vliegen. We zullen deze uitheemse soorten die wel tegen de hitte en droogte bestand zijn zelf moeten aanplanten. Of dit uiteindelijk ook tot cipres parket zal leiden…