Het Zweedse Perstorp heeft met Prevalen Pro 100 een plasticide ontwikkeld die in hun woorden 100 procent hernieuwbare bestanddelen bevat waardoor de carbon footprint met 80 procent wordt verminderd. Dit proces kan worden toegepast bij PVC-vloeren en zou een grote stap voorwaarts zijn in het duurzaam maken van deze vloeren.

Het product bevat geen phtalaten, is dus naar eigen zeggen volledig herbruikbaar, volledig veilig en sterk. Het is gebaseerd op mass-balanced ISCC PLUS gecertificeerde grondstoffen, efficiënt in het gebruik voor vloerenfabrikanten omdat er sneller mee gewerkt kan worden in minder grote hoeveelheden dan met andere plasticiden. Linda Zellner, Innovation Director van Perstorp: “We weten dat PVC waardevol is wanneer het verantwoord wordt gemaakt, gebruikt en weggegooid. Flexibel PVC is eigenlijk onvervangbaar omdat het zo nuttig is. Wanneer het op de correcte wijze wordt geproduceerd is het ook duurzaam. Pevalen Pro 100 levert hieraan nu een bijdrage. Het maakt het PVC sterker met minder materiaal, gaat langer mee en is aanzienlijk beter voor de omgeving.”

“Toen we in 2014 Pevalen lanceerden als een alternatief voor phtalaten wilden we het product blijven doorontwikkelen om nog betere milieuscores te halen”, zegt Martin Hansson, Business Manager Plasticizers bij Perstorp. “In 2019 kwam Pevalen Pro 36, nu zijn we waar we willen zijn met de Pro 100 versie.” De ISCC certificatie geldt voor de hele productieketen van het product.