Floors For A Better Tomorrow” is nu de nieuwe bedrijfsslogan van de CLASSEN Groep. Het beschrijft de gevestigde filosofie van de onderneming als internationaal toonaangevende fabrikant van gezonde laminaatvloeren en het materiaal CERAMIN voor PVC-vrije en recycleerbare kunststofvloeren.

Mario David, hoofd marketing van de CLASSEN Group, beschrijft wat het bedrijf met de slogan wil benadrukken: “Sinds 1949 zijn mensen over de hele wereld gefascineerd door onze hoogwaardige ontwerpen en unieke technologieën voor vloerbedekkingen die het leven gemakkelijker en mooier maken. Tegelijkertijd zijn wij ons bewust van onze verantwoordelijkheid voor de toekomst. CLASSEN blijft zich elke dag verder ontwikkelen om haar productie nog efficiënter en duurzamer te maken en om vloerbedekkingen te creëren die vandaag inspireren en toekomstige generaties niet belasten.”

In Baruth/Mark exploiteert CLASSEN de grootste laminaatfabriek ter wereld. Productieresiduen zoals houtspaanders en houtstof worden niet extern afgevoerd, maar worden gebruikt om energie en warmte op te wekken in de eigen biomassa-energiecentrale van het bedrijf, die vervolgens weer in de productie wordt teruggevoerd. Hierdoor wordt jaarlijks ongeveer 5.200 ton CO₂ bespaard. Om dit in perspectief te plaatsen: dit komt overeen met de CO₂-voetafdruk die wordt achtergelaten door één persoon die 1.000 keer van Duitsland naar Australië en terug vliegt met een passagiersvliegtuig (bron: Atmosfair).

De CLASSEN Groep heeft in 2021 een uitbreiding van deze biomassa-energiecentrale in gebruik genomen. Het vermindert de CO₂-uitstoot met meer dan 7.000 ton per jaar, aangezien de fossiele brandstof aardgas bijna volledig kan worden weggelaten. CLASSEN investeerde ongeveer 35 miljoen euro in de nieuwe energiecentrale. De bouw werd gefinancierd met 10 miljoen euro door de ontwikkelingsbank van de Kreditanstalt für Wiederaufbau (KfW). Dit financieringsbedrag is het grootste KfW- financieringsbedrag dat ooit is goedgekeurd op het gebied van de energievoorziening voor bedrijven. Op de foto bovenaan: deze centrale.

De hete gassen van de biomassacentrale worden gebruikt voor het drogen van de houtvezels die tijdens het productieproces worden geproduceerd. De afvoerluchtstroom van de droger wordt gereinigd met een biowasser en een natte elektrostatische precipitator. Het resulterende water wordt vervolgens biologisch gezuiverd in een beluchtingsbekken en teruggevoerd naar het productieproces. In de beluchtingstank leven ruim 3 miljard thermofiele bacteriën die in staat zijn de stoffen af te breken die uit de afvoerluchtstroom worden afgescheiden. Bovendien werd een warmteterugwinningssysteem geïnstalleerd dat de warmte van de beluchtingstank als energie terugvoert naar het productieproces. Hierdoor wordt jaarlijks ongeveer 3.300 ton CO₂ bespaard.
Bij de aankoop van hout zorgt CLASSEN er ook voor dat alleen hout uit duurzame bosgebieden gecertificeerd volgens FSC® (FSC C100583) en PEFC (PEFC/04-31-0824) de fabriek binnenkomt (zoals hieronder te zien is).

Sinds 2011 ontwikkelt en produceert CLASSEN in Kaisersesch (Rijnland-Palts) het gepatenteerde materiaal CERAMIN voor kernplaten voor design- en vinylvloeren. CLASSEN gebruikt alleen groene stroom uit waterkracht voor de productie. CERAMIN gebruikt gerecycleerd polypropyleen (PP) als secundaire grondstof. Door middel van upcycling worden bijvoorbeeld voormalige voedselverpakkingen van PP weer een hoogwaardige grondstof. De PP wordt gecombineerd met minerale vulstoffen en geperst tot CERAMIN. CLASSEN is dus een pionier in de productie van design/vinyl vloerbedekking die emissievrij is, 100 procent recycleerbaar en absoluut vrij van PVC en alle weekmakers. Vinylvloeren met CERAMIN van CLASSEN zijn daarom als eerste op de markt bekroond met het milieukeurmerk “Blauer Engel”.
In april 2021 zal CLASSEN, samen met Hündgen Entsorgungs GmbH & Co. KG, een exploitant van sorteerinstallaties voor recycleerbaar materiaal, heeft de joint venture HC Plastics opgericht. Onder het motto “Recycling meets Industry – Industry meets Recycling” werken zij samen om de levenscyclus van ingezamelde plastic grond te verlengen zodat deze zonder problemen kan worden hergebruikt.
CLASSEN is reeds een pionier in zijn sector bij de uitvoering van de “Strategie van de Kunststoffen” van de Europese Unie, die oproept tot het ontwerpen van producten die hergebruik achteraf garanderen door middel van een goed functionerende inzameling en recycling van afval. CLASSEN is ook lid van de Circular Plastic Alliance van de EU, die ernaar streeft om tegen 2025 tien miljoen ton reeds gerecycleerde kunststoffen te gebruiken. Vandaag gebruikt CLASSEN al 13.000 ton van dergelijke recyclaten per jaar en het is de bedoeling dit cijfer te verdubbelen voor het einde van 2022. Hieronder ziet u gerecycleerd materiaal voor CERAMIN.