Tijdens de afgelopen INCODA in Gorinchem werd traditiegetrouw het Nederlands Kampioenschap Parketleggen (NKP) gehouden. Zondag was het de beurt aan de kinderen, op maandag en dinsdag ging de aandacht uit naar de volwassenen met 21 deelnemers in totaal: 6 aspiranten en 15 senioren. De eerste zes volwassenen waren overigens al op zondag gestart. Het bord, ontworpen door Sebastiaan van Westrenen, Joey Leenders en Jasper Hoogenvorst, had een vlechtpatroon met een band en een dubbele bies.

Dit maakte het tot een opdracht die een hoge mate van praktische herkenbaarheid had. Joey heeft het voorbeeldbord voor de aspiranten gemaakt, Sebastiaan voor de senioren. Evengoed moest er precies gezaagd en gelijmd worden en alleen de band met dubbele bies zagen en leggen kostte volgens een insider al 2.5 uur tijd. Met een limiet van 4 uur voor zagen en lijmen betekent dit dus: snel doorwerken maar ook precies blijven. Niet iedereen haalde helaas de tijdslimiet, maar iedereen maakte sportief zijn of haar bord af, geheel in de geest van dit kampioenschap waar deelnemen eigenlijk net zo belangrijk is als winnen.

Deze editie was er een van veranderingen: Walter Esch (hierboven) treedt nu echt terug als spreekbuis en uithangbord van het NKP en draagt het stokje (en de microfoon) volledig over aan Sebastiaan. Die op zijn beurt weer hoopt dat Walter achter de schermen klaar zal staan voor raad en daad en Walter kennende zit dat wel goed. “Sebastiaan heeft dezelfde passie en precisie als ik altijd heb gehad voor dit evenement en het is dus voortaan in vertrouwde handen”, aldus Walter die van dit kampioenschap een volwassen evenement heeft gemaakt in de afgelopen jaren.

Mari Habraken nam het woord en dan is iedereen stil. Ook nu weer: hij haalde Wilfred Krebbers naar voren. De altijd goedlachse Wilfred verstomde en wist niet wat hem overkwam. Op het podium? Mari: “Je doet al sinds 2009 mee aan het kampioenschap, je bent een hele goede vloerenlegger maar je hebt nog nooit gewonnen. Ook deze keer niet, maar we willen je laten merken dat we je allemaal zeer waarderen als steun voor de jongere deelnemers, jouw enthousiasme en jouw rol als positieve sfeermaker. Daarvoor willen we je belonen met een werkstuk dat in opdracht van ons team, niet van de sponsors, voor jou is gemaakt. Het is een schaal uit vier houtsoorten met daarin een tekst waarin we je bedanken, Het is een eer om dit aan jou te mogen overhandigen.”

Inmiddels had Wilfred eerst om een biertje gevraagd om de emoties te kunnen beheersen maar dit bleek tevergeefs. De Meesterparketteur barstte in tranen uit en ook menigeen in het publiek was ontroerd door zijn pure, directe reactie op deze gebeurtenis: “Jullie zijn mijn familie! In 2009 deed ik voor het eerst mee, ik zag toen het bord van Bas van de Kroef en zei nog: jongen…(de rest is onverstaanbaar) en nu is hij mijn werkgever. Heel veel dank!” Als een ware kampioen hield hij vervolgens de schaal omhoog. Een onvergetelijk moment, iets dat alleen maar kan gebeuren tijdens een NKP.

Er waren zoals altijd meer trofeeën te vergeven en vorig jaar won Jos Krijnen van Parketplein/Vloerenplein de Walter Esch wisselbokaal voor zijn bijdrage aan het promoten van het vak van parketlegger en de parketbranche in het algemeen. Hij moest deze beker nu doorgeven en wilde dit graag doen aan een dame. Een vrouw die nieuwe ideeën doorvoert, zoals het in 2015 oprichten van het platform Vrouwen in het Parket. De trofee werd dus doorgegeven aan Lisa Klaassen van de PPC. Ze was zichtbaar verrast en wist niet goed wat ze moest zeggen maar was ook erg blij met deze (terechte) erkenning. Een goede keuze van Jos. De RIGO Bokaal voor het meest opmerkelijk afgewerkte bord ging naar Jaimy Hendriks.

Daarna was het tijd voor de grote bekers van de eerste drie aspiranten en senioren. Eerst werden de jury en het team nog even in het zonnetje gezet (u ziet het gezelschap van louter bekende parketnamen op de foto hierboven die, zoals alle foto’s bij dit artikel weer prachtig is genomen door Joia de Jong van Creative Desk) en toen kondigde Sebastiaan met veel gevoel voor spanning opbouwen de winnaars aan. Bij de aspiranten was de derde plaats voor Joey Tomson, de tweede voor Floris Hagendoorn en de winnaar is geworden: Kees Vervoort (zij staan op de foto boven die van de jury). Extra aandacht voor twee vijftienjarige jongens uit Schagen, meegenomen door Jakko Woudenberg, die het ook aandurfden om mee te doen en daarmee een mooi signaal richting de toekomst van het vak afgaven.

Bij de senioren ging plek drie naar Ronald Kiewit, nummer twee werd Willem Spierings en de kampioen van 2023 heet Jeroen Brands. Hij staat bovenaan en ook op de foto hierboven samen met Jaimy, Ronald en Willem. De sponsors van dit NKP: PPC, Kerkhofs Hout, Stauf, RIGO en Festool. Met dank aan de INCODA voor het opnieuw faciliteren van dit bijzondere kampioenschap.