De NWFA is de Amerikaanse vereniging van professionals in houten vloeren (branchebreed, van producent tot retailer en legger) en wanneer zij een een EPD (Environmental Product Dossier) voor parket en een EPD voor massief hout presenteren en daarbij andere vloerbedekkingen als schadelijker voor het mileu aanduiden moet men dit gegeven wel in het achterhoofd houden.

Maar evengoed: uit onderzoek van de NWFA blijkt dat LVT veel schadelijker voor het mileiu is dan hout, dat ook nog eens hernieuwbaar is. Geen nieuws onder de zon zou je denken maar de vereniging heeft echt gekeken naar de impact op het milieu van de wieg tot het graf per in de Verenigde Staten vervaardigd vloertype. Gemeten naar de hoeveelheid CO2 die vrijkomt tijdens de levensloop aangegeven in kg/m2 scoort massief hout het laagst: 9,2 kg/m2. Daarna parket: 11,4 kg/m2. Vervolgens heterogeen vinyl van de rol: 26,1 kg/m2 (dat is dus al meer dan het dubbele van parket).

Kijken we verder in de stijgende schaal dan komt heterogeen vinyl als tegel met 26,9 kg/m2, gevolgd door homogeen vinyl van de rol met 29,2 kg/m2. Kan het nog vervuilender? Ja, daar is LVT met 41, 8 kg/m2 aan CO2. Maar dan zijn we er nog niet: rubber vloeren hebben een uitstoot van 44, 2 kg/m2. Dus al 4 keer zo veel als parket. Kampioen uitstoten lijkt Rigid Core LVT met maar liefst 64,3 kg/m2 aan CO2. Maar wie de grafiek van de NWFA goed bekijkt (via de link hieronder) ziet dat kamerbreed tapijt (welk materiaal wordt niet vermeld, maar vermoedelijk met kunststof garens zoals polypropyleen) nog vele malen schadelijker is dan vinyl: 432,9 kg/m2. Maar omdat vinyl vloeren, ook in de Verenigde Staten in toenemende mate, de directe concurrent zijn van houten vloeren worden deze natuurlijk als eerste genoemd.

Nogmaals, de bron is een club van parketprofessionals maar de cijfers lijken aan te tonen dat de populaire vinyl vloeren in welke vorm dan ook zeer slecht scoren in CO2 uitstoot in vergelijking met duurzaam en hernieuwbaar hout als grondstof. De twee EPD’s van houten vloeren (massief en parket) van de NWFA en de volledige uitstoot grafiek zijn hier te zien (in het Engels uiteraard):  https://lnkd.in/e6UPWEut