Gisteren vond in de PPC Academy in Wijk bij Duurstede de presentatie plaats van de wedstrijdborden voor het NK Parketleggen dat tijdens de komende editie van InCoDa plaatsvindt. Enkele sponsors van het kampioenschap gaven daarna een korte presentatie over hun bedrijf of nieuwe producten, waarna de bijeenkomst gezellig werd afgesloten met een door PPC perfect verzorgde maaltijd.

 

Gastheer PPC opende de bijeenkomst met een uitleg over de PPC Academy: een multifunctionele ruimte waar het ambacht van het parketleggen kan worden overgedragen via trainingen en cursussen. De Academy heeft een theorieruimte met een tribune en alle audi/video faciliteiten, daarnaast is een praktijkruimte waar alle aspecten zoals schuren, zagen, egaliseren, verlijmen en afwerken kunnen worden geoefend. Verkoopleider Kevin Kroon: “We bieden trainingen voor beginners en meer ervaren krachten, dus eigenlijk voor iedereen. Tot nu toe hebben we 1.200 deelnemers mogen begroeten. Kijk op de site van PPC voor de actuele agenda en laat ons ook weten wanneer er iets mist in het aanbod.” Iedere basiscursus is vrij van kosten, expert trainingen hebben een kostendekkend tarief. “Zeg het voort tijdens het NKP en kijk ook naar onze e-learning modules met videos. We willen heel graag bijdragen aan het in stand houden van het vakmanschap.”

De borden voor deze keer, ontworpen door Mari Habraken, hebben een Grieks thema: het aspirantenbord bevat onder andere een Griekse sleutel, het seniorenbord heeft in het midden een soort 8 op zijn kant, het welbekende symbool voor oneindigheid. Sebastiaan van Westrenen heeft opnieuw de prachtige proefborden gemaakt en gaf een toelichting: “De borden zijn opnieuw 1.20 bij 1.20 meter en bestaan allebei uit drie houtsoorten van Kerkhofs Parket: Afzelia, Essen en Wengé. Goed voegen, goed schuren en let erop dat alles van punt naar punt loopt in een rechte lijn.” Voor het seniorenbord is er een freesmal voor het symbool gemaakt. “Misschien moeten jullie elkaar een beetje helpen, de jury helpt in ieder geval ook mee. De borden zijn binnen de beschikbare tijd te maken, ik heb het precies bijgehouden.” Waarom het infinity teken? Mari: “Omdat de mogelijkheden met parket oneindig zijn.” De borden worden verlijmd met de SPU 510 van Stauf, afgewerkt met grondlak en 1k mat uit het ROYL programma van RIGO Verffabriek en het gereedschap komt van Festool.

Eric Jongmans vroeg of de inhoudstoffen van ROYL geen kalkeffect geven aan het afzeliahout, zowel Sebastiaan als Han Leunk namens Rigo konden beamen dat dit in principe niet gebeurt. Maar geen partij afzelia is hetzelfde, mocht het toch optreden dan trekt de jury geen punten af. De vraag of er genageld mag worden werd positief beantwoord. “Maar de lijm is sterk genoeg”, aldus Sebastiaan. Hij benadrukte opnieuw aan de deelnemers om de legrichting die op de tekening staat goed in de gaten te houden. “De jury let echt erop dat alle punten, kwartrondjes en biezen precies kloppen. Het zijn geen eenvoudige borden maar het is echt te doen. Geconcentreerd en precies werken en het komt goed.”

Toon van Westerhoven legde in zijn presentatie een link tussen smeltende gletsjers en het NKP. Dat is niet voor de hand liggend, maar met een kleurrijke grafiek liet hij zien hoe het bedrijf uit IJmuiden, inmiddels samengegaan met het Franse merk Blanchon, de 17 doelen in duurzaamheid van de Verenigde Naties zoveel mogelijk volgt. “We hebben drie opties bij de keuze voor grondstoffen: synthetisch, biobased en natuurlijk. Een voorbeeld van de eerste mogelijkheid is SKYLT. Een voorbeeld van biobased waarbij het zetmeel dat als bindmiddel dient uit biomassa met maïs, suiker of houtpulp komt is de serie STEP. Lijnolie en houtolie dat we niet of nauwelijks bewerken vormt de basis van ROYL en is een voorbeeld van natuurlijke grondstoffen. De STEP 1k mat die we voor het NKP ter beschikking stellen is naar mijn weten de enige biobased afwerking op de markt op dit moment.” Walter Esch, die zijn taken overdraagt aan Sebastiaan, vroeg waarom er geen 2k product wordt gebruikt. Han Leunk, namens RIGO: “Dat had gekund, maar dat hebben we vorig jaar al gedaan. Nu hoef je niet van tevoren te mengen, de tussendroogtijd is sneller en je gooit niks weg na afloop zoals bij 2k. Het is dus duurzaam.” Toon sloot af met een oproep om mee te denken over verpakkingen van de RIGO producten: deze wil hij graag veel duurzamer zien te krijgen.

 

Stauf heeft met de SPU 510 een parketlijm in huis die een lage dichtheid en een laag verbruik combineert en op deze manier 70 procent meer meters parket met dezelfde hoeveelheid lijm. Bovendien is het gewicht van de lijm enorm gereduceerd: in plaats van 18 kg weegt deze nieuwe lijm met dezelfde hoeveelheid 11 kg. Dit ontziet het toch al veelgeplaagde lichaam van de parketlegger. De viscositeit is verbeterd en in de praktijkruimte van de PPC Academy konen de deelnemers zelf aan de slag op een bord met een lijmkam 3. Er lag en ook borden die Jan-Willem van der Linden van Stauf Benelux al eerder had voorzien van lijmrillen. De kwaliteit van de SPU 510 kon goed worden vergeleken met die van de SPU 570 en de 510 droogt ook sneller op (12-24 uur tegen 24-36 uur voor de SPU 570). “Met 550 gram per vierkante meter maak je dus meer meters met minder materiaal”, zo vat Jan-Willem het samen. De SPU 510 is dus de lijm tijdens het NKP.

 

Festool toonde onder andere een nieuwe invalzaag, de TS 60K met een kickback stop voor de veiligheid, met een dunner blad (1,8 mm dik) met andere vertanding waardoor er nog preciezer kan worden gezaagd, met bijpassende geleiders en na de levensloop een mogelijkheid van terugname door Festool. De zonnebrillen van Festool vonden gretig aftrek op deze zonnige middag, prima georganiseerd, in Wijk bij Duurstede.