Directeur Machiel van Westerhoven geeft antwoord op de vraag hoe het bedrijf in IJmuiden omgaat met de huidige situatie als gevolg van het virus.

“We zijn zeker nog operationeel. Al voordat er maatregelen werden afgekondigd, hebben we ons gedachten gemaakt over hoe we onze processen konden aanpassen. Door zo te anticiperen, hebben we snel kunnen reageren en zijn alle productie-processtappen qua bemensing van elkaar gescheiden, werken de mensen op locatie in fysiek gescheiden ploegen, hebben we teams verdeeld in gescheiden ruimtes, hebben we thuiswerk uitgerold en maatregelen getroffen om digitaal met beeld en geluid te kunnen samenwerken.”

“Juist de ‘social distancing’ die nu van vitaal belang is, staat lijnrecht tegenover de kernwaarde van RIGO Verffabriek: menselijk contact en vrienden zijn. Maar aan de andere kant zoeken we daarbij dus gewoon naar nieuwe manieren om elkaar op te zoeken, elkaar te zien en te horen.”

“Wat de bestellingen betreft, gaan de zaken goed door. We merken geen teruggang, maar wel wat verschuivingen binnen ons assortiment. De vloerenmarkt en de schildersmarkt lopen goed door en er lijkt juist meer werk te ontstaan doordat er meer tijd en aandacht is voor ‘klussen aan het huis’.”

“Op de langere termijn zou het zomaar kunnen dat de economie het moeilijk gaat krijgen; er zijn in de geschiedenis niet veel momenten geweest waarop we een nationale of globale ‘moeilijke tijd’ zo goed en tijdig hebben zien aankomen. Dus dat is waar we ons als RIGO Verffabriek nu op voorbereiden. En we weten dat we een fit en stabiel bedrijf zijn, dus zijn we vol vertrouwen. Daarnaast geloven we dat we, door als bedrijf nu goed te draaien, ons piepkleine steentje bijdragen aan het beperken van de macro-economische gevolgen in de toekomst. Het is niet veel, maar alle beetjes helpen.”

“We vergelijken onze bedrijfsvoering vaak met zeilen en navigeren: wanneer je weet dat er storm op komst is, kan je je bemanning, je schip en je koers daar op voorbereiden. En als dan later de wind en de zee weer tot bedaren komt, varen we weer lekker verder.”

“Kortom: hoe de wereld er later uitziet en hoe we dan moeten handelen, weten we nu niet. Maar wat we wel doen, is nu nadenken over de mogelijkheden straks. Zo kunnen we snel schakelen en zijn we voorbereid.”