Een voorbeeld van een bedrijf dat ook nog steeds open is en levert is Parketgroothandel De Eik uit Eindhoven. Nicole Kant leidt het bedrijf en geeft antwoord op de vraag: hoe gaat het met de bedrijfsvoering?

Nicole Kant: “We zijn momenteel nog volledig operationeel. We bewerken nog, leveren nog, er kan nog afgehaald worden. We kunnen nog inkopen, ook in het buitenland. Wel hebben we procedureel wat dingen veranderd, uiteraard. Vertegenwoordigers werken vanuit huis. Op kantoor werken we maar met 1 persoon per dag om kruisbesmetting te voorkomen, de rest werkt vanuit huis.”

“Afhalen mag alleen nog na een telefonische bestelling zodat het klaar gezet kan worden. Op kantoor hebben we van die plexiglas schermen, net als bij de supermarkt. We hebben de voorraden voor goederen uit het buitenland vergroot. En uiteraard de standaard RIVM dingen.”

“Nu merken we  nog niet veel, we leveren gewoon nog normaal uit. Maar we zien wel dat de offerte aanvragen vrijwel stil zijn gevallen. Nieuwe orders beginnen wat terug te lopen, al valt me dat nu nog mee, wellicht dat er nu ook nog veel horeca/kantoren en dergelijke zijn die de sluiting gebruiken om hun pand op te knappen. En mensen die bezig zijn met een verbouwing of verhuizing maken dat blijkbaar toch ook af. Maar de toekomst is wel erg onzeker. Veel zal afhangen van hoe lang dit duurt en hoe de economie er dan voor staat. We hopen op een hevige maar korte crisis waarbij 2 á 3 maanden een complete terugval is waarna er ook een steil herstel zal zijn.”

“Maar als de maatregelen langer gaan duren dan vrees ik dat we toch weer in een recessie komen die ook langer gaat duren. Verschil met 2008 waar veel mensen nu naar verwijzen vind ik dan wel dat we nu natuurlijk niet in een vertrouwenscrisis zitten maar in een gezondheidscrisis en dat als we het virus ‘eronder krijgen’ mensen wellicht ook gewoon weer heel erg opgelucht zijn en lekker gaan leven. En dan zou, heel optimistisch gedacht, het wegvallen van de vakanties zelfs voor een kleine boost kunnen zorgen. Daarnaast probeert de overheid natuurlijk op alle mogelijke manieren het vertrouwen intact te houden. En tot nou toe lijken ze daarin te slagen. Maar we staan pas aan het begin, dus hoe het gaat uitpakken is eigenlijk alleen maar speculeren.”

“Ik houd rekening met een omzetval vanaf mei en herstel pas na de bouwvak. Nou staan wij er goed voor, dankzij al jarenlang een vrij behoudende strategie, maar als ik om me heen kijk verwacht ik wel dat een aantal zaken in de problemen gaat komen. Zeker bij hen die al vrij fors extern gefinancierd zijn. Daarnaast zullen de middelgrote winkels met een aantal mensen in dienst het zwaar krijgen. Omdat zij met hun loonkosten en huren vrij grote vaste lasten hebben waar nu veel minder inkomsten tegenover staan. Dan moeten er al behoorlijke buffers zijn. De meeste zzp-ers zullen het, misschien met overheidssteun maar een groot gedeelte ook zonder, wel uitzingen. En ik verwacht dat de grotere winkels profiteren van de doe het zelf en projectmatige markt.”

“Maar uiteindelijk is natuurlijk het belangrijkste dat er een moment komt waarop we als land, als wereld, kunnen zeggen, Corona is geen bedreiging meer voor de volksgezondheid. En dat wij en de mensen van wie we houden dan nog gezond zijn. Dan komen we een al dan niet korte recessie ook wel weer te boven.”