Van 10 tot en met 13 januari vind in Hannover de 2020 editie plaats van Domotex, en ook voor deze keer heeft de organisatie, Deutsche Messe, een thema bedacht waar atmosfeer en individualisering van de vloer worden gecombineerd (al is het al in de term): Atmysphere. Welbehagen, natuurlijkheid en duurzaamheid hangen samen met dit begrip.

Voorbeelden van vloeren die aansluiten op deze uitgangspunten zijn geluidsisolerende vloeren, tapijten die stofdeeltjes aan zich binden (wat niet wil zeggen dat deze minder vaak gereinigd hoeven te worden dan andere vloeren) of bijdragen aan temperatuurisolatie, elastische vloeren met hypoallergene eigenschappen,  en houten vloeren die vocht opslaan en dit weer vrijgeven bij hoge temperaturen. Tactiliteit, duurzaamheid en een prettig uiterlijk zorgen voor een totaalbeeld van personal wellbeing, om het in trendy termen uit te drukken.

“Het thema van dit jaar sluit aan op de globale megatrend van de focus op gezondheid”, aldus Sonia Wedell-Castellano, Deutsche Messe’s Global Director DOMOTEX. “Gezondheid staat gelijk aan je goed voelen in een fijne omgeving en vloerbedekking draagt daar in grote mate aan bij. Duurzaamheid en recyclen zijn alledaagse gespreksthema’s geworden. De nadruk op natuurlijke materialen. Atmysphere speelt daar allemaal op in en zal aansluiten bij de verwachtingen van exposanten en bezoekers.”

De beursorganisatie geeft enkele concrete voorbeelden, zoals de “Monasch by Best Wool” collection van Best Wool Carpets: zachte, warme kleden uit pure wol in vele verschillende kleuren en afmetingen. De serie Crayons heeft een contrastrijke border uit linnen, vilt of leer. Deze kleden dragen bij aan een gezond binnenklimaat omdat wol luchtvochtigheid absorbeert en afgeeft naar gelang de omgevingstemperatuur. Bovendien zijn ze hypoallergeen en geluidsdempend. Ieder karpet is volledig recyclebaar, inclusief de rug.

De “Rhinowood Wax Pine” terrasdelen van Ravaioli Legnami  zijn behandeld met een gepatenteerde was impregnatie, waardoor ze extreem lang meegaan en hun vorm behouden. De karakteristieke houttekekening van de gebruikte, duurzaam gekweekte dennenbomen blijft behouden dankzij de natuurlijke was en maakt de vloerdelen waterdicht. Ook is er een composiet variant verkrijgbaar: de “WPC Deluxe” wood fiber-plastic composite, met een antislip 3D houtvezelpatroon. Beide series passen bij de voortdurende trend van het in elkaar overlopen van interieur en exterieur.

Vloerenfabrikant ter Hürne heeft de “Unique” collectie parket in drie oppervlakte afwerkingen– met de hand geschraapt, nadruk op noesten en split-oak – die de nadruk leggen op het doorleefde uiterlijk van het hout. De vloerdelen zijn afgewerkt met gecertificeerde natuurlijke olie in 12 varianten. En zoals bij alle parketvloeren dragen deze vloeren bij aan een beter binnenklimaat dankzij de natuurlijke vochtregulering van eiken.

Ook in 2020 is er een “Framing Trends” showcase waarbij fabrikanten, kunstenaars en studenten interieurontwerpen laten zien die aansluiten op het thema van de beurs. Opgeven voor dit onderdeel is vanaf nu mogelijk. Er vinden ook weer lezingen plaats en er zijn discussie panels. Persoonlijk hoop ik dat de presentatie volgend jaar beter wordt opgepikt door de bezoekers en dat er meer exposanten bereid zijn om in het kader van de trendpresentatie breder te denken bij het inrichten van een toekomstig en inspirerend interieur dan alleen het tonen van hun eigen vloerencollectie. De vloer maakt deel uit van het totale interieur, laat dit zien.

Meer informatie: www.domotex.de