Unilin wil 155 miljoen euro investeren in zijn bedrijven: in de thuisbasis West-Vlaanderen of in het buitenland. Een belangrijk deel (20 miljoen euro) is integraal voorbestemd voor de fabriek in Avelgem waar de fabriek voor vinylvoeren fors wordt uitgebreid.

Er gaat ook een aanzienlijk bedrag naar het upgraden van de fabriek in Wielsbeke waar LVT wordt geproduceerd. Unilin maakte zijn ambitieuze plannen bekend via een persbericht en wil met de aankondiging bewijzen dat het nog steeds sterk gelooft in de maakindustrie in eigen streek. Unilin Group investeert verder om via innovatie kansen te creëren voor het bedrijf en zijn medewerkers, zo luidt de boodschap. Met deze investering wil het bedrijf zijn positie verstevigen als Europees marktleider in vinylvloeren en kiest resoluut voor een verdere duurzame verankering van de productie in Vlaanderen.

Dit jaar zal Unilin 20 miljoen euro uittrekken om enerzijds de productie van LVT in zijn site in Avelgem aanmerkelijk te verhogen en anderzijds een nieuwe, state-of-the-art productielijn voor LVT te bouwen in Wielsbeke. Met deze investeringen wil Unilin Group de LVT-categorie naar een nieuw niveau tillen waarbij een originele look & feel en recyclage van de vloeren centraal staan.

Met Quick-Step, Pergo en Moduleo is Unilin Group Europees marktleider in de LVT-categorie. De makkelijk te installeren vinyl planken of tegels kunnen zonder lijm, ‘zwevend’ geplaatst worden of kunnen vastgelijmd worden. Binnen de LVT-vloeren bestaat er een flexibele en een rigide variant. De rigide variant wint de laatste jaren enorm aan populariteit, de flexibele klik-LVT boet aan populariteit in. De bestaande LVT-lijn in Wielsbeke, die flexibele klik-LVT produceert, wordt in 2023 gradueel uitgefaseerd. Hierdoor komt op de productiesite in Wielsbeke ruimte vrij om te investeren in een nieuwe productietechnologie voor rigide LVT. Na intensieve testen en onderzoek van 2 jaar op een labo-opstelling, zal een nieuwe lijn de nieuwste productietechnologie combineren met door Unilin zelf ontwikkelde en gepatenteerde innovatie. Dit resulteert volgens de fabrikant in een fijnere en nog meer natuurgetrouwe look & feel. Daarnaast is de technologie een stuk energie-efficiënter en laat ze toe om 100% gerecycleerde grondstoffen te gebruiken. Twee absolute pluspunten in de huidige marktcontext. De nieuwe productielijn zal in oktober 2023 operationeel zijn.

Het investeringsplan heeft een impact op de medewerkers van de bestaande LVT-lijn in Wielsbeke. Via opleidings- en trainingstrajecten binnen het pas geopende trainingscentrum The Dive, wordt een deel van hen klaargestoomd om met de technologie van de nieuwe lijn aan de slag te gaan. Anderen krijgen mogelijkheden binnen de state-of-the-art laminaatproductie op dezelfde site van het bedrijf.