Unilin Group kondigt aan de vinylactiviteiten van de Poolse fabrikant Lentex S.A. over te nemen. Deze overname maakt deel uit van de strategische groeiambities van de Unilin Group. Deze nieuwe aankoop zorgt ervoor dat Unilin Flooring, bekend van de merken Quick-Step, Pergo en Moduleo, zijn positie in Oost-Europa kan verstevigen en de afzet van vinyl vloeren verder kan uitbreiden. Het beursgenoteerde bedrijf (LTX: WSE) is gevestigd in Lubliniec, Polen, en de vinylfabriek telt ongeveer 110 medewerkers. Ergens in het derde kwartaal moet de overname afgerond zijn.

Unilin Flooring is de vloerendivisie van de Unilin Group en is een wereldleider in vloerbedekking. Unilin Flooring telt 14 fabrieken met een totaal aantal medewerkers van 4.397. Het bedrijf maakt parket, laminaat, vinyl vloeren en tapijttegels. Lentex is een grote naam op de vinylmarkt in Centraal en Oost-Europa met producten voor de project- en de consumentenmarkt. Het moederbedrijf LENTEX S.A. maakt ook non woven textiles voor, onder andere, de auto-industrie, kleding en de bouw. Non-woven blijft op zichzelf staan en is niet betrokken bij de overname door Unilin. Alle 110 medewerkers van de vinylproductie treden in dienst bij de Unilin Group.

Lentex is al langer dan een eeuw een trotse fabrikant van kwaliteitsproducten met een goede reputatie in Polen en ver daarbuiten. Ruben Desmet, President van Unilin Flooring over deze overname: “Deze overname past perfect bij ons streven om de omzet van Unilin Flooring in 2025 te hebben verdubbeld. We zijn blij dat we in Lentex een partner hebben gevonden met een lange traditie, een sterke reputatie en een hoop kennis in huis. Naast het versterken van onze marktpositie in Centraal en Oost-Europa zal deze overname ook ons de gelegenheid geven om verder te reiken en een klantenbasis op te bouwen in Noord-Afrika en het Midden-Oosten.”

Unilin Flooring heeft op dit moment vier vinylfabrieken en met deze overname worden dit er dus vijf. Lentex is gespecialisserd in vloeren voor de zorg, scholen, hotels en zelfs de caravan en kampeerwagen industrie. Daarnaast heeft Lentex een groot distributiecentrum dat Unilin nog verder wil gaan uitbreiden. Met deze nieuwe hub zal Unilin in staat zijn om nog sneller en flexibeler te kunnen gaan leveren in de regio.

Stefaan Debusschere, General Manager vinyl floors, bevestigt dit: “Oost-Europa is een dynamische groeimarkt voor gelaagd vinyl. Met deze overname zetten wij onze groei in dit segment voort. Maar nog meer, nu zijn we niet alleen in Centraal en Oost Europa in staat om de Lentex vloeren te leveren, maar ook aan de rest van Europa. Denk bijvoorbeeld aan de Jumbo kwaliteiten van de rol en de Lentex projectvloeren die van zeer hoge kwaliteit en zeer slijtvast zijn.”