De vdp (Verbandes der Deutschen Parkettindustrie) is de branchevereniging bij onze Oosterburen voor parketfabrikanten en volgens de cijfers van de vdp is de parketverkoop vorig jaar zeer licht gestegen in vergelijking met 2020: 0,4 procent, wat gelijkstaat aan een totaal oppervlak van ongeveer 8,7 miljoen vierkante meter.

Waarmee maar weer eens duidelijk wordt hoe groot Duitsland is en hoe groot het marktaandeel parket is (ongeveer 30 procent van de totale vloerenmarkt). De stijging is met name zichtbaar bij tweelaags parket in lange planken, nog altijd veelgevraagd in Duitsland. De vraag naar parket was echter veel hoger dan wat er uiteindelijk is verkocht want er was een gebrek aan hout in het voorjaar en de zomer van 2021, zo laat Michael Schmid, voorzitter van de vdp weten. De omzet van de leden van de branchevereniging steeg met 5.4 procent naar een totaalbedrag van 274.4 miljoen euro ondanks de enorm gestegen prijzen voor grondstoffen (waaronder dus hout).

Deze cijfers zijn een beetje vertekenend want in het totaalbedrag zijn ook meegenomen de leden die in het buitenland gevestigd zijn (een voorbeeld is het Zwitserse Bauwerk waarvan de foto met de sympathieke viervoeter hierboven is) en de fabrieken van Duitse producenten die buiten Duitsland gevestigd zijn. De Duitse parketmarkt is redelijk behoudend maar vorig jaar nam de verkoop van drielaags parket (in ons land nauwelijks gevraagd en gelegd) met 3 procent af ten opzichte van 2020. Maar er wordt nog altijd 5.1 miljoen vierkante meter van verkocht en is daarmee nog altijd veruit de favoriet boven de in totaal 2,1 miljoen vierkante meter aan tweelaags parket die in 2021 werd verkocht in Duitsland.

Schmid ziet het voor het komende jaar redelijk somber in wat betreft eventuele groei in de omzet: “Naast het gebrek aan hout van 2021 hebben we te maken met een door de pandemie verstoorde leveringsketen en enorme prijsstijgingen voor grondstoffen die doorberekend moeten worden door onze leden. Door de oorlog worden grondstoffen alleen maar nog duurder. Een voorspelling voor de omzet over 2022 in vergelijking met vorig jaar is niet te geven.” Hoewel de Nederlandse parketmarkt een fractie is van de Duitse is het signaal van Schmid ook van toepassing op de prognose voor Nederland, zo lijkt het.