Dinsdagmiddag vond de apotheose plaats van het Nederlands Kampioenschap Parketleggen tijdens de slotdag van InCoDa 2022 in Gorinchem. Zoals eerder beschreven waren de borden dit jaar lastig om binnen de gestelde tijd af te krijgen, zowel voor de aspiranten als voor de senioren. Het uiteindelijke resultaat van beide groepen toonde echter opnieuw aan hoe hoog het niveau van alle deelnemers is.

Walter Esch draagt zijn organiserende taken over aan Sebastiaan van Westrenen (die hoopt dat Walter hem op de achtergrond blijft bijstaan met al zijn ervaring en kennis) en kondigde dus voor de laatste keer de winnaars aan. Eerst vroeg Walter aandacht voor de jury die opnieuw zijn best moest doen bij de strenge maar rechtvaardige beoordeling van de wedstrijdborden: Harrie Spijkers, Marc van Rozendaal en Eric Jongmans. Het ondersteunende team werd ook terecht toegeklapt door de aanwezigen.

De eerste trofee die werd overhandigd was een wisseltrofee: de Walter Esch Bokaal is voor personen die zich bovengemiddeld hebben ingezet voor de verdere ontwikkeling van de parketbranche. Mari Habraken, de winnaar van vorig jaar, reikte de trofee uit aan de zichtbaar verraste en volstrekt terechte winnaar Jos Krijnen. Jos heeft de afgelopen tientallen jaren verslag gedaan van het wel en wee in de branche, altijd vanuit een oprechte en diepe belangstelling voor de mensen die betrokken zijn bij het maken, verkopen en leggen van de koningin der vloeren. Jos, normaal niet om een woordje verlegen, wist niet goed wat te zeggen en benadrukte opnieuw zijn liefde voor het parket en voor de betrokkenen.

Han Leunk reikte namens RIGO Verffabriek (sponsor van het NKP naast PPC, Stauf, Kerkhofs Parket, Festool en InCoDa) de RIGO Bokaal uit aan aspirant Rozemarijn van de Schilp. Deze zeker niet lichte doorsnede van een Kauwgumboom uit Australië die afgewerkt was met epoxy (het precieze verhaal krijgt u later te lezen) was voor haar omdat, in de woorden van Han, “Rozemarijn risico nam met haar bord door ondanks de beperkte tijd die er nog was te kiezen voor een zeer precieze werkwijze in alle rust en concentratie. Het bord is opvallend goed gemaakt en alle details kloppen.”

Bij de aspiranten was de derde prijs voor Timo Schop, de tweede prijs voor Mark Jan Bikker en de eerste prijs voor Rozemarijn. Zij haalde meer punten voor haar bord dan de winnaar bij de senioren en werd opnieuw geroemd om haar combinatie van perfectionisme en focus. Bij de senioren hadden de toeschouwers gedurende drie dagen InCoDa kunnen zien hoe moeilijk het is om smalle strookjes te buigen in een infinity patroon. Gelukkig werden de deelnemers ondersteund door het aanwezige team van ervaren parketrotten en dat was deze keer ook echt nodig. Als derde eindigde Jaap van Elden, de tweede plaats was voor Jan Nieuwland en de winnaar van het NKP 2022 is Jasper Hogervorst die stond te stralen met zowel de Jan van de Kroef wisselbeker als de trofee die hij mag houden.

Op naar het NKP van 2023!