Maar eigenlijk waren er natuurlijk alleen maar winnaars bij de eerste editie van dit mooie evenement dat mogelijk is gemaakt door de sponsors van het ‘grote’ NKP (PPC, Kerkhofs Parket, RIGO Verffabriek, Stauf en Festool) tijdens de eerste dag van InCoDa 2022 in Gorinchem. De deelnemers waren allemaal tussen 6 en 11 jaar jong.

Dertien borden en twaalf deelnemers. Hoe kan dat? Sam, eerder al Brabants Kampioen, maakte vandaag twee borden. Maar daarover later meer. Henriëtte van Westerhoven, Algemeen Directeur van RIGO Verffabriek, reikte namens de jury de prijzen uit en zei dat het heel moeilijk was om te kiezen wie er nu had gewonnen, want er zaten zoveel mooie borden tussen: een dolfijn met twee hoofden, een slak, een boterham die op zijn kop een gezicht was, een schildpad, een smiley. Jan en Bas van de Kroef en Han Leunk (RIGO) vormden de vakjury en hebben hun hoofd echt moeten breken over de aanmoedigingsprijs en de drie winnaars.

De aanmoedigingsprijs was voor Frederique die haar smiley eerst van tevoren had getekend en die geen connectie heeft vanuit haar familie met parket. Vandaar de aanmoediging door de jury: ga zo door! De derde prijs was voor Imara met haar bord waarop een boterham stond die omgedraaid ook een gezicht was. Nummer twee was Ben met zijn mooie patroonvloer met strookjes in kleurcontrast. De winnaar, daar komen we zo op. Eerst nog Bente die de publieksprijs won. Zij wilde eigenlijk twee slakken op haar bord maken “maar er was geen plaats op het bord voor twee slakken dus is het 1 slak geworden.” Ze maakte haar bord zonder tekening en paste de stukjes zo bij elkaar dat het een mooie slak werd. “Het moeilijkste was om de stukjes zo goed mogelijk tegen elkaar te krijgen”, aldus Bente die volgend jaar zeker weer wil meedoen.

De winnaar werd de eerder genoemde Sam. Iedereen verbaasde zich over dit enorme talent dat eerst een visgraat bord maakte en toen zoveel tijd overhad dat hij nog een bord met een ter plekke bedacht patroon maakte. Ook had hij zijn Brabantse kampioensbord meegenomen. Sam: “Ik had thuis al geoefend met de de visgraat, de delen in een tekening opgemeten en uitgerekend dus ik kon hier meteen aan de slag. Ik had genoeg tijd over voor nog een bord. Ik zou dit patroon zelf wel willen hebben in mijn huis.” Wat vond hij het moeilijkst om te doen? “Niks, ik vind het allemaal niet zo moeilijk.” Doet hij volgend jaar weer mee? “Ja, ik heb het bord al in mijn hoofd.” En dan de hamvraag aan de winnaar van het NKP Kinderen 2022: wat wil hij later worden? “Tandarts.” Geen parketteur? “Nee, tandarts vind ik leuker.” Hopelijk voor de parketbranche verandert de tandarts in spé de komende jaren nog zijn mening!