“Dadawood, een nieuwe internet startup, is de eerste webshop die van houten vloeren bestellen een echte belevenis maakt. Met een eigen merk houten vloeren en decoratief hout gaat Dadawood de strijd aan met de traditionele parketindustrie. Geen winkels, geen tussenpersonen en geen magazijnen. Maar wel: een kwalitatief hoogwaardig assortiment voor een gunstige prijs, en een inspirerende online design studio op je op basis van jouw droominterieur je ideale houten vloer kunt samenstellen en aanschaffen. Gewoon vanachter je computer.” Aldus het intro van een zeer verrassend persbericht.

De aanschaf van een houten vloer kan een behoorlijke opgave zijn. Na talloze bezoeken aan diverse vloerenzaken ziet de consument vaak door de bomen het bos niet meer. Waarom is de ene houten vloer per vierkante meter goedkoper dan de andere? Wat bepaalt de prijs van de ene aanbieder? Bij het kiezen van de juiste houten vloer horen zoveel keuzes; en tal van mogelijkheden wat betreft houtsoorten, sorteringen, afwerkingen, patronen, diktes en afmetingen. “Het aanschaffen van een houten vloer wordt ervaren als een zeer tijdrovende bezigheid, iets dat niet meer past in het drukke bestaan van de moderne consument”, zegt Christina Smits, mede-oprichtster van Dadawood. “We waren verbaasd dat je wel je eigen auto online kan samenstellen en aankopen. Maar dat er op het gebied van houten vloeren slechts een ouderwets en redelijk ondoorzichtig verkoopmodel bestaat, met voor de klant verborgen prijsverschillen en variaties in kwaliteiten”,  voegt Smits toe.

De website bevat 360 vloercombinaties die slechts in een aantal klikken live te bekijken zijn. “Hiermee is Dadawood de eerste houten-vloerenfabrikant in Nederland die houten vloeren op een leuke en gemakkelijke manier rechtstreeks aan de klant aanbiedt. Het is een radicaal andere aanpak binnen de doorgaans saaie en kleurloze parketwereld. Een houten vloer uitzoeken wordt in plaats van energie slurpend struikelblok een belevenis waarin je alleen nog hoeft te bepalen welk legpatroon en kleurpatina jou het meest aanspreekt”, aldus Dadawood.

Dat het uitzoeken van een houten vloer dus heel anders kán, laat Dadawood zien via een nieuwe e-commerce waarbij je live je ideale houten vloer kan samenstellen en aanschaffen. “We hechten bijzonder veel waarde aan betrouwbaarheid en transparantie”,  zegt Smits. “Zo laten we gelijk zien wat andere keuzes betekenen voor de prijs, zonder verborgen kosten. Je opdracht, facturen, garanties en belangrijke documenten blijven altijd online oproepbaar. De aanschaf verloopt snel en heel gemakkelijk via onze website. Wie de vloerdelen toch in het echt wil zien en voelen, bestelt simpelweg eerst voorbeeld stalen of komt op afspraak langs in onze showroom op Cruquiusweg 94F in Amsterdam.”

Ook nèt even anders: Dadawood faciliteert de klant bij het vinden van de juiste vloerenlegger. Smits: “Waarom moeten wij het leggen in eigen hand houden? De klant kan prima zelf bepalen wie hij straks graag over de vloer heeft. Met ons leggersplatform, met beoordelingen, vind je eenvoudig een gerenommeerde legger bij jou in de buurt.”

Dat Dadawood kwalitatief hoogwaardige vloeren levert tegen een gunstige prijs is mogelijk doordat de start-up geen winkels, tussenpersonen en noch magazijnen heeft (dit wil Dadawood extra benadrukken, vandaar de cursieve tekst). Alle vloeren van Dadawood komen uit de eigen fabriek in ons land. Alleen de vloeren die daadwerkelijk via de website zijn besteld, worden ook gemaakt. Dat is niet alleen duurzamer dan winkels met al dan niet op de markt gebrachte voorraad, maar ook kostenbesparend – wat een positieve invloed heeft op de eindprijs voor de klant. De Dadawood vloeren zijn ook offline op afspraak te bekijken in de showroomruimte op Cruquiusweg 94F in Amsterdam.

Dadawood staat op de komende vt Wonen & Designbeurs in de RAI in Amsterdam (1 tot en met 6 oktober): HAL 12, stand 12.128.