De 1,5 meter samenleving is voorlopig nog wel even een feit. Hoe zorg je er als bedrijf of organisatie voor dat er 1,5 meter afstand wordt gehouden binnen het gebouw en dat de verkeersstromen goed gemanaged worden? Vloerproducent Forbo Flooring presenteerde onlangs een aantal oplossingen, die snel en eenvoudig gerealiseerd kunnen worden. Die bestaan uit zonering en het informeren van werknemers & bezoekers via de vloer. Daarnaast biedt Forbo deskundig advies aan met haar gratis ontwerpservice.

Zonering – het visualiseren van een gedeelte van de ruimte – activeert het onderbewuste in het houden van afstand en geeft aan hoe groot de persoonlijke werkruimte is. Hieronder een aantal mogelijkheden voor vloerzonering en -markering die kunnen helpen om de ruimtes in de organisatie of het bedrijf snel aan te passen aan de nieuwe 1,5 meter norm; om zo een veilige omgeving te creëren voor zowel personeel als bezoekers.

 

Een goede manier om afstanden te markeren, is het plaatsen van vinyl-cirkels. Vooral Eternal projectvinyl is geschikt voor het uitsnijden van cirkels van zowel 3 als 1,5 meter doorsnede, die bijvoorbeeld onder het bureau of bij de koffiemachine kunnen worden geplaatst. De neutrale kleuren in de Eternal-collectie zorgen ervoor dat de cirkels eenvoudig geïntegreerd kunnen worden in het huidige ontwerp. Vooral voor kantooromgevingen, is dit een geschikt middel om bewustwording te bevorderen.

Een cirkel kan ook ‘beprint’ worden met informatie om het een en ander nog duidelijker te maken. Zo’n oplossing genereert extra aandacht en biedt bijvoorbeeld een mogelijkheid om uitleg te geven over de 1,5 meter afstand regel. Ook in omgevingen met veel kinderen zoals basisscholen, is een vrolijk geprinte cirkel een mooie oplossing. Vanzelfsprekend zijn ook andere vormen mogelijk, zoals een digitaal geprinte rechthoek of een vierkant.

Informatie over de verkeerstromen en de nieuwe afstands- en hygiëneregels kan daarnaast aangebracht worden op een loper in de gang met bijvoorbeeld pictogrammen of een geprinte Coral-schoonloopmat bij de deur. De foto rechtsonder is gemaakt door Michael van Oosten.

 

Vloerbelijning met tape is een andere manier om afstanden te markeren. Door het creëren van vakken bijvoorbeeld. Daarnaast is tape ook handig om de verkeersstromen in goede banen te leiden. Voor zowel het Marmoleum als het projectvinyl dat Forbo levert, zijn geschikte tapes op de markt verkrijgbaar. Het tape moet immers wel ‘slijt- en onderhoudsproof’ zijn. Dit betekent dat het langdurig blijft zitten, geschikt moet zijn voor intensief gebruik en na afloop eenvoudig te verwijderen is zonder dat er vervelende restanten achterblijven.

Tenslotte biedt Forbo Flooring hulp aan met de gratis Forbo Ontwerpservice. “Forbo’s professionele designers adviseren en ondersteunen u graag bij het ontwerpen van een veilig vloerplan en hebben uitgebreide kennis & expertise op het gebied van routing en zonering. Daarbij kunnen ze ook gebruik maken van alle andere vloeroplossingen die Forbo levert, zoals tapijt, Flotex en Marmoleum”, aldus de fabrikant.

Voor meer informatie, nuttige links en contactgegevens zie www.forbo-flooring.nl/anderhalvemeter